Fyr i kirketårnet

Selv om kirken alltid har ønsket å være en veiviser for folk flest, er det kun et sted i landet hvor den bokstavelig talt er det.

Fredrikstad domkirke
Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Det kommer lysglimt fra domkirken i Fredrikstad. Helt siden 1911 har den hatt sitt helt spesielle kjenntegn. Da kom nemlig lykta i tårnet.

Høyt over byens innseilingsled. Og skal man ta en nærmere titt på lyskilden - da må man opp i høyden.

- Et kick å se ut her

- De som har høydeskrekk sliter litt med å gå opp her. Det er 172 steg, og før var det ikke rekkverk heller.  Og når man åpner og ser ut får man et lite kick, sier kirketjener Knut Edvardsen.

Lykta er nr 01 08 00 i den norske fyrlista. Domkirkas sjømerke som mange vil kalle en fyrlykt, men som i følge kystverket er en lanterne.

Og videre er den en del av et overett. Det vil si to lyskilder som gir sjøfarende en ledestrek å forholde seg til ved innseiling.

- Det unike er at vi er nesten alene om det i hele verden. Det har ført til endel interesse rundt lykta. Det sies at det er en i en kirke i Australia, men hvor aner jeg ikke, sier kirketjeneren.

40 meter over havet gir lykta lys utover løpern. Lykta viser vei i mørket, og symbolikken går ikke folk hus forbi.

- Det blir kanskje en liten klisje, men det blir lett å tenke på salmer med tekster som "jeg er en seiler på livets hav", smiler Edvardsen.