Fyr-ferie for folk flest

Ikke alle har råd til hytte langs kysten og velger heller å leie om sommeren. Kirsten Oredsen (54) har leid ulike hytter hver sommer i ti år.

Humlungen fyr

Homlungen fyr utenfor Skjærhalden i Hvaler kommune er den som er mest populær å leie, ifølge Oslofjordens Friluftsråd.

Foto: Oslofjordens Friluftsråd

– Det er et veldig fint alternativ for oss som ikke har råd til å kjøpe hytte ved sjøen. Og så slipper man å drive med vedlikehold som å male, sier Oredsen, som opprinnelig er fra Danmark, men bor i Oslo.

Åpner hytte etter hytte

Oslofjorden Friluftsråd har per i dag 57 hytter som de leier ut. I juli åpner to til. Hyttene ligger langs Oslofjorden i Østfold, Vestfold og Akershus. I tillegg finnes det hytter i Aust-Agder langs Haldenvassdraget.

Terje Andresen

Terje Andresen, fagleder for kystleden i Oslofjorden, er glad for at folk har fått øynene opp for mulighetene om å leie hytte langs kysten.

Foto: Oslofjorden Friluftsråd

Terje Andresen, fagleder for kystleden i Oslofjorden, sier at hyttene blir mer og mer populære.

– Etterspørselen er god og økende. I forhold til den bookingen vi hadde på samme tid i fjor har vi en økning på omtrent ti prosent, sier han.

Han tror det er flere grunner til at flere melder sin interesse.

– For det første blir tilbudet bedre. Vi har åpnet en ny hytte i år og skal åpne to nye i juli. Og så tror jeg tilbudet vårt blir mer og mer kjent blant folk. Vi ser at mange leier hytte et år, og kommer tilbake neste år, sier han.

Rift om hyttene

Kirsten Oredsen

Kirsten Oredsen tar en selfie på hyttetur på Nesodden. Her har hun vært en rekke ganger.

Foto: Privat

Kirsten Oredsen ramser opp de ulike hyttene hun har vært på. Hun nevner steder som Vassholmen, Nesodden og Oppegård. Hun tipper hun har vært på ti forskjellige hytter. Hun reiser enten sammen med familie eller tar med seg noen venninner. Oredsen har klar favoritt:

– Det er rødstua på Nesodden. Den er liten og ligger helt nede ved vannkanten. Det er innlagt vann og hytta har skikkelig do, ikke utedo som mange av hyttene har, forklarer hun.

Men det er ikke bare, bare å sikre seg de beste hyttene.

– I november, når bookingen åpner, må man være svært raske. I løpet av en halvtime var mange av hyttene allerede booket i flere uker på sommeren, forklarer hun.

Men også i år sikret hun seg favoritthytta, i tillegg til to andre.

– Det er fantastisk, det blir en bra sommer, sier hun entusiastisk.

Rødstua

Dette er favoritthytta til Oredsen. Den ligger på Nesodden helt nede ved vannkanten.

Foto: Oslofjorden Friluftsråd

Fortsatt muligheter

Hytteidyll

Dette bildet mener Oredsen beskriver hytteidyll.

Foto: Kirsten Oredsen

Faglederen sier at det fortsatt er mulig å sikre seg noen dager på en kystledhytte.

– Det er ikke umulig, men man må kanskje flytte litt på seg, ta noen dager på en hytte og så en annen hytte. Man kan også følge med på sidene våre, for vi får en del avbestillinger, sier han.