Fylkesordførerens tale

Fylkesordfører Ole Haabeth holdt mandag kveld en tale under minnemarkeringen for ofre og pårørende etter terrorangrepene. Her kan du lese talen i sin helhet:

Kjære gode AUF venner, både dere som var på Utøya og dere andre, kjære pårørende, slekt og venner av alle de som på en eller annen måte har vært ofre for de uhyrlige udådene, kjære alle dere som bryr dere og bryr dere om.

22. juli 2011 vil for alltid stå som en av de aller svarteste dagene i Norges historie.

To sjokkerende og ufattelig grusomme angrep ble rettet mot landet, mot vårt demokrati og mot vårt åpne flerkulturelle samfunn.

Hvert av dem er i seg selv så alvorlige at de karakteriseres som de alvorligste anslagene mot landet i fredstid. Bomben i regjeringskvartalet har skapt enorme materielle ødeleggelser som det vil ta år å restaurere og gjenoppbygge.

Men vi må ikke glemme det mest alvorlige også ved dette angrepet, tapet av menneskeliv og mennesker som har fått store og meget alvorlige, til dels livstruende skader.

To østfoldinger er rammet på det alvorligste, en trebarnsmor fra Våler som arbeidet i et av departementene ble drept og en ung kvinne fra Fredrikstad ligger alvorlig skadet på sykehus, hun hadde sommerjobb i regjeringskvartalet. De i likhet med mange andre offre for den meningsløse terroren i Oslo og våre tanker går til de pårørende og de skadede.

Om bomben i regjeringskvartalet var sjokkerende var meldingen om skyting på Utøya fullstendig uforståelig. Og da opplysninger om angrepet på Utøya og omfanget av katastrofen og de redslene som våre ungdommer der ble utsatt for ble klart for oss - tror jeg de fleste av oss var fullstendig lamslått, ennå tror jeg at mange med meg strever med å forstå omfanget av tragedien.

Jeg vil gjerne få gi utrykk for at vi har den dypeste medfølelsen med dere som har mistet en av deres kjæreste, med dere som har gjennomlevd skrekktimene på Utøya og dere som var hjemme og ikke visste hvordan deres unge hadde det.
Våre tanker og følelser er hos - og med dere hele tiden.

Det er grunn til å frykte at vi i Østfold har mistet seks av våre unge flotte og dyktige AUF medlemmer – likvidert av en politisk forkvaklet person som utførte myrderiene sine på en grufull og kaldblodig måte.

Hver og en av dere var unik og umistelig.

Vi kommer alltid til å huske dere – vi kommer aldri til å glemme at dere mistet livet fordi dere var bevisste samfunnsengasjerte unge mennesker, mennesker som ønsket å være med på å forandre og utvikle Norge til et enda bedre samfunn å leve i for alle innbyggerne, et Norge som viser solidaritet med alle egne innbyggere så vel som mennesker i verden rundt oss.

Dere skal og må være forbilder for oss andre når vi uredd skal kjempe for det samfunnet vi tror på.

Dere var samfunnsbevisste AUFere, men først og fremst var dere unge livsglade mennesker i starten av et voksenliv. Dere var høyt elskede barn, søsken, barnebarn,familie,kjærester og venner som vil bli dypt savnet for alltid.

Til dere som har kommet hjem i live, dere har opplevd noe intet menneske skulle oppleve og i hvert fall ikke dere som er våre barn og vårt lands juveler og fremtid.

Jeg er imponert over dere - over hvordan dere har vært i stand til å snakke om opplevelsene deres, over den gleden dere har vist over å se hverandre igjen og hvordan mange av dere har vært i stand til å se fremover. Sammen skal vi gå videre, partiet vil gjøre alt for å støtte dere og være med dere.

Det norske samfunnet har etter fredagens redsler vist seg fra sin aller beste side, vi har hatt et lederskap med statsministeren i spissen, godt fulgt opp av kongehuset og resten av regjeringen som har vært tilstede og vist ansvar og deltakelse på en fremragende måte.

Det øvrige politiske Norge har sluttet opp og vist solidaritet og nasjonal enhet på eksemplarisk vis og fagfolk, og vanlige mennesker har bidratt og vist omsorg på en måte som rører.

Østfold står samlet i sorgen, i solidariteten og forsvaret av demokratiet og kvalitetene i samfunnet vårt. Takk for alle hilsener og solidaritetserklæringer fra så vel politiske motstandere som andre i disse vanskelige dagene. Det viser meg at vi i Norge har langt flere ting vi er enige om enn det som skiller oss ad og at vi i de viktige spørsmålene står samlet.

Det gir bud om at vi både i landet, men også i Østfold kan skape politisk samling om de store viktige sakene for samfunnet vårt, det ser jeg frem til.

Angrepene er anslag mot hele vårt samfunnssystem, mot hele vårt demokrati og mot alle partier, men vi må ikke være så naive at vi ikke også makter å se at i tillegg til regjering og statsapparat var det arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon som var målet for dette voldelige politiske angrepet. Og tiltalte har også uttalt i dagens fengslingsmøte at han ville ramme arbeiderpartiet på alvorligst mulig måte.

Vi kjenner det fra historien at ytterliggående politiske krefter som ønsker å omdanne samfunnet ser på nettopp den demokratiske arbeiderbevegelsen som den største trusselen.

Kjære AUF i en vanskelig og vond tid, ta dette som et tegn på at dere er en svært viktig politisk kraft og bevegelse, og la det inspirere dere i det videre politiske arbeidet.

Mange trodde da de hørte om bomben i regjeringskvartalet, at det var ytterliggående muslimsk fundamentalisme som sto bak anfallet. Nå var det ikke det, men snarere kristen fundamentalisme som var noe av grunnlaget for de redselsfulle ugjerningene.

La det lære oss at om en som kaller seg kristen utfører uhyrlige ting, så er ikke alle kristne ansvarlige for disse handlingene, like lite som alle muslimer er ansvarlige for hva forkvaklede personer som kaller seg muslimer kan finne på å gjøre.

Kjære alle sammen, livet er tatt fra rundt 90 unike og flotte unge AUFere, ungdom som ble drept for det de trodde på og arbeidet for. La oss hedre dem gjennom å la deres offer inspirere oss til å arbeide enda hardere for å nå målene våre: For mer demokrati, åpenhet, et varmere samfunn og et flott flerkulturelt Norge.

Lykke til!