Hopp til innhold

Fylkesmannen: – Drapstiltalt 15-åring fikk ikke skikkelig behandling

15-åringen som er tiltalt for drap på en 30 år gammel kvinne ved en barnevernsinstitusjon i Asker i fjor, fikk ikke forsvarlig behandling, mener Fylkesmannen.

Krimtekniker kommer ut fra åstedet i Vollen i Asker
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Petter Schou

IKKE FORSVARLIG: – Behandlingen av jenta har ikke vært god nok, sier fylkeslege Petter Schou.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i to rapporter slått fast at 15-åringen ikke fikk god nok behandling ved Vestre Viken og Små enheter i Vollen i Asker, i forkant av drapet på en 30 år gammel kvinne i fjor.

I den ene rapporten konkluderer Fylkesmannen med at Vestre Viken har brutt helseloven.

– Pasienten har ikke fått forsvarlig utredning av tilstand og heller ikke forsvarlig behandling ved Vestre Viken, sier fylkeslege Petter Schou til NRK.

Tar kritikken på alvor

Klinikkdirektør Kirsten Hørthe ved Psykisk helse og rus i Vestre Viken, sier i en e-post at de ikke ønsker å gi inngående kommentarer til rapportens innhold fordi den er nært knyttet til rettssaken.

Hun sier de tar Fylkesmannens konklusjon på største alvor og innrømmer at de har områder de kan blir bedre på.

Fylkeslege Petter Schou sier han er spesielt bekymret for at alvorlig syke barn og unge blir tildelt opphold på barnevernsinstitusjon, mens de i virkeligheten har behov for et langt mer alvorlig fremoverlent og proaktivt psykiatrisk tilbud.

Har blitt kasteball

Cecilie Nakstad

IKKE OVERRASKET: Forsvarer Cecilie Nakstad.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Forsvareren til 15-åringen er ikke overrasket fordi de allerede har sett den samme bakgrunnsinformasjonen som Fylkesmannen har.

– Jenta har ikke fått den hjelpen hun skulle hatt. Hun skulle ha hatt et mer stabilt behandlingsopplegg rundt seg med færrest mulige behandlere, sier forsvarer Cecilie Nakstad til NRK.

– Det som har skjedd er at hun har blitt en kasteball i behandlingssystemet. Hun har måttet forholde seg til nærmere 150 personer i helsevesenet over de årene hun har vært der.

– Dårlig psykiatrisk behandling

Den andre rapporten slår fast at heller ikke Små enheter har gitt den 15 år gamle jenta forsvarlig behandling.

Fylkesmannen reagerer spesielt på at Små enheter har annonsert med tilbud om psykiater.

– Hvis de reklamerer med at de har et psykiatertilbud, så må det ligge mer i det enn at det står på nettet, sier Schou.

Fagsjef Dag Skådinn ved Små enheter svarer på NRKs spørsmål i en e-post. Han reagerer slik på rapporten:

– Virksomhetens spesialist i psykiatri har besvart vurdering fra Fylkesmannens helseavdeling av om at psykiatritilbudet brøt med forsvarlighetskrav. Denne vurderingen mener psykiateren beror på en misforståelse av psykiaters rolle i virksomheten.

– Fylkesmannen mener at jenta ikke fikk forsvarlig behandling. Hva mener du om det?

– Psykiater skal observere klienten, bidra til å avdekke helsebehov, søke helsehjelp for klientens helsebehov og også tilordne medikamenter hvis det syntes hensiktsmessig.

– Dette betyr å være koordinator opp mot offentlig psykiatri innenfor sitt ansvarsområde og sørge for et utstrakt samarbeid med den offentlige spesialisthelsetjenesten, skriver fagsjefen.