Hopp til innhold

FHI oppdaterte råd om hurtigtester: Har startet flere tilsynssaker mot helsepersonell

Fylkeslegen i Oslo og Viken har startet tilsynssaker mot helsepersonell som selger hurtigtester som kan vise antistoffer mot korona. En av aktørene håper det blir tillatt i fremtiden.

Korona testsenter poliklinikk Ullevål sykehus

KAN BLI AKTUELT I FREMTIDEN: FHI har satt i gang en studie for å se om bruk av tester som påviser antistoffer etter covid-19-smitte kan brukes i større skala.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fylkeslegen i Oslo og Viken, Marianne Skjerven-Martinsen, opplyser at det har kommet flere meldinger til Fylkesmannen om at helsespersonell selger hurtigtester for påvirkning av antistoffer som dannes i forbindelse med covid-19-sykdom.

Testene selges av helsepersonell gjennom egne, private firmaer. Ifølge Fylkeslegen reklameres det blant annet med at testene kan brukes til å få helsepersonell raskt ut av karantene.

– Dette er problematisk fordi det ikke er hurtigtester som er gyldig til dette bruket, og kan potensielt løse opp en karantene hos en syk person som ikke enda har utviklet antistoffer, skriver Skjerven-Martinsen i en epost til NRK.

En annen problemstilling kan være at et positivt testresultat ikke følges opp på en riktig måte, sier Fylkeslegen.

Kan gi falsk trygghet

Folkehelseinstituttet (FHI) understreker i en oppdatering som kom fredag at hurtigtester for antistoffpåvisning ikke skal brukes som selvtester eller hjemmetester.

– Ingen av disse testene er godkjent av Legemiddelverket for å brukes av privatpersoner, skriver FHI i sine retningslinjer.

FHI påpeker at det tar dager eller uker før antistoffer før antistoffer dannes, og at slike tester derfor ofte vil være negative i begynnelsen av infeksjonen.

– Negative tester som er tatt for tidlig i sykdomsforløpet, vil kunne gi en falsk trygghet, nettopp i den fasen man trolig er mest smittsom.

Planlegger studie

Samtidig har FHI også uttalt at man vurderer større bruk av hurtigtesting og selvtesting, for å øke testkapasiteten i Norge.

FHI planlegger nå en klinisk utprøving og sammenligning av testene, i samarbeid med NOKLUS, som jobber med kvalitetssikring av laboratorieundersøkelser i primær- og spesialisthelsetjensten.

Overlege Anne-Marte Bakken Kran sa tidligere i uken at tester for å påvise antistoff etter koronavirus først og fremst vil være også aktuelt for helsepersonell, men også for andre.

Har stanset salget

En av aktørene som har tilbudt hurtigtesten siden torsdag for halvannen uke siden, er privatklinikken Oslo Helse Legevakt. I starten av uken begynte klinikken også å sende testene hjem til privatpersoner.

Søndag fikk lege Kambiz Persley en mail fra kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen, der han ble gjort oppmerksom på de oppdaterte rådene fra FHI om hurtigtester.

Kambiz, som også er deleier av en privat legevakt i Drammen, har nå stanset salget av hjemmetestene inntil videre.

– Vi har sendt ut tester til og med fredag. De som har bestilt i helgen, skal få refundert pengene sine.

– Tidligere har FHI bare sagt at man skal varsomme, for å unngå å teste for tidlig. Det har vi tatt høyde for, noe som fremgår klart på våre hjemmesider.

«Vi er lite interesserte i negative svar og fortsatt anbefaler vi deg å følge rådene fra FHI dersom du får et negativt resultat», heter på Oslo Helse Legevakts hjemmesider.

– Vi har sagt hele tiden, og det står også på våre nettsider, at en negativ test ikke betyr at man skal ut av karantene, eller at man ikke skal overholde rådene fra FHI, sier Kambiz.

Håper det blir tillatt med hjemmetesting

Kambiz sier han ikke har blitt kontaktet av Fylkeslegen angående eventuell tilsynssak. Han legger til at han uansett ikke er bekymret for en slik forespørsel, fordi han har fulgt FHIs råd hele tiden.

Kambiz, som også er fastlege, sier han kommer til å følge utprøvingen av hurtigtestene nøye. Han håper FHI kommer til at det er forsvarlig med hjemmetesting.

– Vi håper ikke det blir slik at hurtigtestene må utføres av fastlege. Da vil legepersonell i frontlinjen måtte håndtere flere tusen mennesker. Det er ikke alle steder man kan gjøre det, og samtidig ivareta smittevernreglene på en god måte.

Koronatesting ved Bærum sykehus i Sandvika

Ifølge FHI er over 100.000 personer testet for koronasmitte i Norge. Under 5 prosent av testene har vært positive. Dette er tester som påviser virussmitte, i motsetning til hurtigtestene, som påviser dannelse av antistoffer i etterkant.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix