Hopp til innhold

– Umenneskelig behandling av kreftpasient

Fylkeslegen reagerer sterkt på at en kvinne, som fikk konstatert kreft ved sykehuset Asker og Bærum, måtte vente sju uker før hun fikk tilbud om operasjon ved Rikshospitalet.

Fylkeslege Petter Schou
Foto: Morten Holm / Scanpix

Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou mener det er noe alvorlig galt med helsevesenet når en kvinne med lungekreft måtte vente sju uker før hun fikk tilbud om operasjon.

NRK Østlandssendingen fortalte i går at en pasient ved sykehuset Asker og Bærum ikke kunne få en livsviktig operasjon fordi ventetiden ble for lang .

– Et slikt helsevesen skal vi ikke ha i Norge. Det er helt umenneskelig å gå stort over et par uker med en så alvorlig diagnose. For de fleste av oss ville vel hver dag føles ganske lang, vil jeg tro, sier fylkeslege Petter Schou.

Les også: Totalslaktes i egen rapport | 486 pasienter fikk behandlingen forsinket

– Skal få tilbud raskt

Ved sykehuset Asker og Bærum konstaterte de at Sofie Kierulf fra Asker hadde lungekreft. Hun fikk beskjeden to dager før jul i fjor og burde vært operert senest etter fire uker, men måtte vente nesten dobbelt så lenge før hun fikk tilbud ved Rikshospitalet. Da var det for seint med operasjon.

– Du går og er engstelig for at ting skjer. Dette du har inni deg kan utvikle seg og bli verre, sier Kierulf.

Vanligvis har disse sykehusene møte om kreftpasienter en gang i uken. Ingen av dem kan forklare hvorfor dette ikke skjedde i Kierulfs tilfelle, og hvorfor hun ble satt opp på operasjon først en måned etter møtet.

– Jeg tror alle er enige i at man skal raskt inn til et tilbud dersom man får en kjempealvorlig diagnose, uansett om man kan redde liv eller ikke, sier Schou.

Vil se nærmere på saker med alvorlig diagnose

Sykehuset Asker og Bærum er under gransking for å ha utsatt behandlingen av mange pasienter.

Fylkeslegen sier det er flere kreftpasienter blant dem som har blitt rammet av rotet ved sykehuset.

– Vi har sett kreftdiagnoser hos noen av pasientene, og vi har bedt om journaler fra 27 pasienter for å se nærmere på dem og finne ut hva som har skjedd. En rekke pasienter har fått utsatt innkalling eller har ikke blitt innkalt. Særlig de med alvorlig diagnose vil vi se nærmere på, sier Schou.

Les også: - Vil granske 27 journaler | Sykehuset trodde hun hadde astma, mor og ufødt barn døde | 650 hasteinnkalt til Bærum sykehus

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.