Truer med å melde seg ut av Venstre

Østfolds fylkesleder for Venstre, Joakim Sveli, sier han vil melde seg ut av partiet hvis det blir kutt i bensinavgiftene. – Da blir jeg skikkelig skuffet over partiet, sier han.

Joakim Sveli

KRITISK: Hvis det blir kutt i bensinavgiftene trekker Joakim Sveli seg fra Venstre. I dag er han fylkesleder i Østfold.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Venstre skal ha åpnet for å godta en fredning av bensinavgiften etter press fra statsministeren og finansministeren, skriver Aftenposten.

– Skikkelig skuffet

Fylkesleder Joakim Sveli i Østfold liker dårlig utviklingen og sier til NRK at han vurderer å melde seg ut av partiet dersom Venstre godtar kutt i bensin- og bilavgifter. I det alternative budsjettet går nemlig Venstre inn for det stikk motsatt: Å skru opp prisen på bensin og diesel med 75 øre og samtidig gjøre det billigere å kjøpe hybridbil.

Ifølge kilder Aftenposten har snakket med, skal Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fått Venstre til å gå med på dette ved å antyde at de ville stille kabinettspørsmål dersom Frp ikke fikk gjennomslag for å fryse bensin- og dieselavgiftene neste år.

Trine Skei Grande holder en notatblokk i vandrehallen på Stortinget

KUTT? Trine Skei Grande vil ha opp avgiftene på bensin, men tøffe forhandlinger pågår. Lokallag vil ikke at hun skal gi seg.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Sveli sier til NRK at han blir skikkelig skuffet hvis Venstre går inn for kutt i bensinavgiftene.

– Et grønt skatteskifte er viktigere enn et borgerlig prosjekt, men jeg har full tillit til at Venstres forhandlingsgruppe finner den beste veien å gå. Jeg blir skuffet hvis vi ikke får til et grønt skatteskifte.

Han forsetter:

– Vårt alternative budsjett har så mange gode elementer som vil gi lavere skatter og avgifter til dem som velger miljøvennlig og høyere avgifter til de som velger motsatt , sier han.

For han er det viktig at Venstre blir stående som et parti som er tydelig på miljø og har en helt klar miljøprofil på budsjettet.

– Vi ønsker at hele budsjettet skal være et skritt i retning av et lavutslippssamfunn. Vi ønsker tiltak som ikke skader miljøet og vil gi reduserte avgifter til dem som tar miljøhensyn, forklarer han.

– Vinglete

Sveli trekker frem en rekke tiltak som kan lette avgiftene til dem som ivaretar miljøet.

– Boligeiere som energieffektiviserer skal få mindre skatt, alt som går på livets nødvendigheter og som ivaretar miljøet skal lønne seg. Kjører du mye fly og fossilbil skal du betale avgifter for det, sier han, sier han.

Venstres fylkesledere står samlet om at det er viktig å få på plass et grønt skatteskifte, forklarer han.

Illustrasjon

STRIDENS KJERNE: Bensinavgifter har blitt en hard nøtt i forhandlingene om statsbudsjett.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Han mener det blir veldig vinglete hvis Venstre gir seg på bensinavgiftene nå, for så å velge en annen retning neste år.

– Vi kan ikke gå en vei i år og en annen neste år, det blir helt meningsløst. Det blir både vinglete og useriøst, fremholder han.

Men han er ikke optimistisk med tanke på andre partier:

– Jeg ser ingen alternativ i andre partier. De politikere som er like opptatt av miljø, klima og grønt skatteskifte som meg er de som nå forhandler for Venstre. Alternativet blir eventuelt å gi opp det politiske systemet.