Fylkeskommunen beklager

Janusz Michalski har anmeldt sin arbeidsgiver for brudd på arbeidsmiljøloven. Buskerud fylkeskommune er byggherre for Åssiden videregående skole og beklager episoden.

Janusz Michalski

Janusz Michalski har anmeldt sin arbeidsgiver for brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

- Vi skal sørge for at de har enarbeidskontrakt og at de har lønn til de kravene de har, sier bygg- og eiendomssjef i fylkeskommunen, John Tarjei Skree.

Les mer: Anmelder arbeidsgiver

Les også: Alt om dødsbrannen i Drammen

Dårlige arbeidsforhold avdekket i hele Norge

Michalski overlevde brannen på Gulskogen i Drammen 9. november i fjor. Sju polske menn mistet livet. Han jobbet da med anleggsarbeid på Åssiden videregående skole. Etter brannen ble det avdekket svært dårlige arbeidsforhold for flere polske arbeidere i Norge.

Tre måneder etter brannen er han tilbake i Drammen og jobber Michalski fortsatt på skolen. Men han har ikke fått lønn fra sin polske arbeidsgiver, som han nå har politianmeldt.

Ifølge en ny lov om solidaransvar som kommer i løpet av våren, er også byggherre ansvarlig for arbeidernes arbeidsvilkår.

Dødsbrann på Gulskogen

Sju polske menn mistet livet i brannen på Gulskogen i Drammen 9. november 2008.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- En trist sak

John Tarjei Skree i Buskerud fylkeskommune synes dette er en pinlig sak.

- Det er en trist sak for fylkeskommunen. Vi må skjerpe rutinene våre, slik at vi ikke kommer opp i slike situasjoner igjen.

Det har gått tre måneder siden fylkeskommunen fikk vite om de uverdige arbeidsforholdene til polske gjestearbeidere. Likevel har de ikke gjort noenting.

- Vi har ikke plikt til å se på hvordan de bor. Vi har plikt til å se at de har arbeidskontrakter og ordnede forhold på byggeplassen.

Men det er også folk som har jobbet lenge uten arbeidskontrakt?

- Ja, det er bare å beklage, sier Skree.

De polske arbeiderne har som alle arbeidstakere krav på minstelønn, og alle papirer skal være i orden. John Tarjei Skree beklager at de ikke har gjort mer for å ordne opp i egne prosjekter.

- Vi kan bare beklage. Nå skal vi ta kontakt med entreprenøren og sørge for at arbeidskontraktene kommer i orden. Hvis ikke må vi stoppe arbeidet, og få andre til å gjøre jobben. Vi skal gjøre det som står i vår makt for at slike ting ikke gjentar seg, sier Skree til NRK.

Vil rydde opp i saken

Hovedentreprenøren for byggearbeidet ved Åssiden skole sier de vil rydde opp dersom arbeidsforholdene er dårlige. Han sier arbeidsforholdene skal være like for både nordmenn og utenlandsk arbeidskraft.

- Jeg vil innkalle vår underentreprenør for å få en forklaring på hva som har skjedd. Dersom dette er politianmeldt må vi avvente rapporten. Men i den grad vi kan bidra til å ordne opp i dette, gjør vi det, sier Torjus Berg, daglig leder i Partner Entrepenør.

Han sier også at han har alle sine papirer i orden.

- Jeg har arbeidskontrakter på alle arbeidstakere som også er underskrevet av alle parter. Og vi krever at alle som jobber på våre prosjekter skal ha minstelønn, sier Berg.