Hopp til innhold

Blir det en ny thriller?

Det blåser opp til en ny politisk storm i Østfold denne høsten.

Moss lufthavn Rygge

Moss lufthavn Rygge har vært en het potet tidligere, og blir mest sannsynlig det igjen også...

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forrige gang vant de borgerlige partiene Østfold med et nødskrik, med
49,7 prosent av stemmene mot de rød-grønnes 47,8 prosent.

Noe som igjen ble 5 borgerlige representanter og 4 rød-grønne.

Hvilke parti, hvilken representant, hvilken sak husker du fra de siste fire årene?

LES MER: Alt om valget i Østfold her

Ynkelig forestilling

Etter reaksjonene i nettdebatter å dømme, husker du kanskje avstemmingen i Stortinget om å fjerne passasjertaket på Moss Lufthavn Rygge.

Fremskrittspartiet og Høyre stod i fremste rekke for å få et vedtak om å fjerne det.

Arbeiderpartiets to representanter Svein Roald Hansen og Irene Johansen gjorde en ynkelig figur gjennom å si at de skulle stemme for, men da stemmene deres ville avgjort det hele i Moss Lufthavn Rygges favør, trakk de seg og stemte med resten av de rød-grønne partiene.

Det er ennå ikke kommet noen avgjørelse i saken, men Hansen og Johansen har nærmest lovt at samferdselsdepartementet skal fjerne passasjertaket.

LES MER OM VALGET: Østfold fylkeskommune

Jernbanesatsing

Den rød-grønne regjeringen har med sitt flertall gjort det borgerlige mindretallet på Stortinget til statister i de aller fleste sakene.

Og det er ikke rart at den stortingspolitikeren som har vært mest i NRK Østfold er Irene Johansen. Hun sitter i transportkomiteen og har vært vår kvinne på alle spørsmål om vei, jernbane, flyplass og havner.

Da planen for de neste årenes store samferdselsprosjektene kom i vår i nasjonal transportplan, ble mange østfoldinger fornøyde.

E18 fikk penger til videre framdrift på utbyggingen og togpendlerne fra Østfold skal få kjøre på det nye dobbeltsporet som skal komme mellom Ski og Oslo.

I Moss skal det også bli en jernbanetunnel under sentrum.

På plass

De virkelig store sakene som samferdsel og ikke minst nytt sykehus på Kalnes er på vei mot byggestart, slik det ser ut i dag. Hvilket parti du vil belønne for det er opp til deg. Flere partier står klar for å ta æren for det.

Rød-grønn eller blå?

Vil du gi stemmen din til et rød-grønt eller borgerlig parti? Satser du på May eller Rita, Fredrikstad eller Spydeberg? Det blir avgjørende for høsten.

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har begge tre representanter på Stortinget fra Østfold og drømmer om å få inn fire neste gang. Høyre har én og drømmer om to. SV og Krf nøyer seg med å tro at de skal beholde plassen.

Senterpartiet og Venstre mener de har mulighet til å blande seg inn i kampen om en fra Østfold på tinget.

Ukene framover skal vi i NRK Østfold prøve å gi deg et godt grunnlag for hvem som fortjener din stemme i september.