Hopp til innhold

Fullvaksinert og koronasmittet – føler seg ikke syk

En fullvaksinert beboer ved Ellingsrudhjemmet har testet positivt for koronaviruset. Beboeren viser så langt ingen tegn på sykdom.

Ellingsrudhjemmet

SMITTE: På Ellingsrudhjemmet i Oslo har det oppstått koronasmitte hos en fullvaksinert beboer. Over 20 ansatte og 20 beboere er satt i karantene, og en avdeling er stengt ned.

Foto: Vegar Erstad / NRK

En beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo testet positivt for koronaviruset på mandag. Personen var fullvaksinert 25. januar.

Kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler i Sykehjemsetaten sier tirsdag at den smittede beboeren ikke føler seg syk.

– Beboeren viser ingen sykdomstegn, sier hun.

Det mener hun kan tyde på at vaksinen fungerer når det kommer til å unngå alvorlig sykdom.

Ingen andre beboere har så langt testet positivt.

Tone Spieler

Tone Spieler bekrefter smitteutbruddet.

Foto: Oslo kommune

Smitten ble oppdaget etter at prøve nummer to av en fullvaksinert beboer var positiv. En tidligere prøve hadde gitt negativt svar.

Kalt hjem fra ferie

I tillegg har to ansatte på sykehjemmet testet positivt. Det ble bekreftet 18. og 19. februar.

23 medarbeidere og 22 beboere er i karantene etter utbruddet.

Én avdeling har besøksforbud. De strenge smitteverntiltakene fortsetter på sykehjemmet fordi de ikke vet om smitten spres selv om man er fullvaksinert.

Sykehjemmet jobber med smittesporing. Ansatte som egentlig skulle hatt ferie, er blitt kalt tilbake på jobb.

I forbindelse med utbruddet har sykehjemmet testet over 200 personer. Testingen fortsetter hver tredje dag i ti dager framover, opplyser sykehjemmet.

– Vaksinen beskytter ikke 100 prosent så det er ikke uventet at beboere kan bli smittet, sier Spieler.

– Fremover følger vi tett med på om flere beboere skulle bli syke. I tillegg fortsetter testingen av ansatte og beboere slik vi har gjort det siste året med testing, testing, testing, sier Spieler.

Ingen var smittet

For under to uker siden kunne Sykehjemsetaten i Oslo opplyse om at det ikke var noen koronasmittede beboere ved noen av Oslos 39 sykehjem.

Dette var for første gang siden november.

De fleste beboerne ved sykehjemmene i Oslo er vaksinert. Selv om man er vaksinert mot koronaviruset, har Folkehelseinstituttet forklart at man kan bli smittet av viruset på ny. Det har blitt omtalt i flere tilfeller at pasienter som enten har mottatt en eller to vaksinedoser, blitt smittet.

Line Vold FHI

Line Vold

Foto: Berit Roald / NTB

FHI har tidligere uttalt at de registrerer alle disse tilfellene. De har så langt ikke har mottatt meldinger om alvorlig sykdom hos personer som er fullvaksinert.

– Det tar tid fra man er vaksinert til man bygger opp beskyttelse mot covid-19. Det betyr at det vil være noen som blir syke hvis de blir smittet rett etter at de er vaksinert. Og full beskyttelse har man ikke før det har gått cirka en uke etter at man har fått andre dose, forklarer avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Sykehjemsetaten i Oslo skriver i sine besøksregler at de regner med at det går sju døgn etter andre vaksinedose før beboeren har full effekt av koronavaksinen, og at besøk bør unngås i denne perioden.

Saken er oppdatert tirsdag med informasjon om at den smittede beboeren ikke føler seg syk.