Hopp til innhold

Fullt hus på møte om integrering i lokalsamfunnet

Folkemøtet på Lisleby i Fredrikstad ga lokalbefolkningen troa på at de skal klare å forebygge radikalisering.

Møte om integrering på Lisleby

FULLT: Salen var full under møtet på om integrering på Lisleby.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Det lille tettstedet Lisleby i Fredrikstad har blitt knyttet til IS-krigere og radikalisering, men de som bor der kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene i mediene.

Jan Bøhler

ERFARINGER: Jan Bøhler (Ap) delte sine erfaringer om integrering.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Derfor inviterer Lisleby Arbeiderpartilag til møte om integrering av innvandrere tirsdag.

Møtet ble innledet av Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Jan Bøhler. Han fortalte om sine erfaringer fra Groruddalen, og mener det er viktig at man handler raskt.

– Vi ventet for lenge i Groruddalen med å ta tak i gjengmiljøer. Det gikk nesten 20 år før det ble tatt affære. Å forebygge radikalisering og skape integrering krever ærlighet, at man går inn i de virkelige tingene med en gang. Det er ikke noe å være redd for. Det er mange fine personer i alle etniske miljøer, man må bare tørre å ta opp ting, sier han til NRK.

Kjenner seg ikke igjen

Mohamoud Warsame

OVERRASKET: Mohamoud Warsame sier han ikke kjenner seg igjen i det som står i avisene om Lisleby.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Lislebyveien har blitt kalt terrorgata etter at sju unge menn reiste fra gata reiste til Syria for å kjempe med terrororganisasjonen IS (Islamsk Stat).

Nestleder i Alhuda islamsk senter, Mohamoud Warsame, kjenner området godt, men sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene.

– Vi som bor på Lisleby bli overrasket når vi leser om det som skjer, sier han til NRK.

– Man snakker veldig mye om dem som har reist til Syria. Vi vil ha møtet for at folk skal snakke om det, folk må orientere seg om hva som er tingenes tilstand. Vi håper at når man snakker sammen blir det god integrering og innbyggerne får forståelse for hverandre.

– Trygt og godt sted

Nils Malcolm driver fotballklubben på Lisleby. Han mener det stedet er et godt sted, til tross for det som har kommet frem den siste tiden.

– Vi har helt sikkert en vei å gå. Samtidig føler jeg at Lisleby er et trygt og godt sted å bo. Jeg er helt sikker på at ulike kulturer, økonomi og så videre bidrar til forskjeller, men vi er et lite godt samfunn der det er veldig mye positivt.

Lislebyveien i Fredrikstad

Sju menn fra Lislebyveien i Fredrikstad har reist til Syria for å kjempe sammen med terrororganisasjonen Islamsk Stat

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix