Hopp til innhold

Fullsatt kirke på Nesodden

Fredag ble det første offeret etter terrorangrepene gravlagt i Nesodden kirke. Bano Abobakar Rashid (18) fra Nesodden er blant dem som mistet livet på Utøya.

Begravelse Nesodden

Klokken 13 fredag startet begravelsen i Nesodden kirke.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Begravelsen til Bano Abobakar Rashid, Nesodden kirke

Flere hundre personer står utenfor den fullsatte kirken.

Foto: Thomas Marthinsen, NRK

Klokken 13 startet begravelsen i Nesodden kirke. Kirken er fullsatt, forteller NRKs reporter på stedet. I tillegg står rundt 300 personer utenfor kriken, fordi de ikke fikk plass inne. Det er satt opp høytaleranlegg slik at også de som står utenfor kan få med seg begravelsen.

Utenfor kirken henger tre norske flagg på halv stang. Bano Abobakar Rashid ble bare 18 år, og flere av de fremmøtte i og utenfor Nesodden kirke er unge mennesker.

Inne i kirken har folk sunget «Til ungdommen». Presten har holdt sin preken, i tillegg har de fremmøtte fått høre en tale fra en representant som snakket på vegne av den muslimske delen av begravelsen.

Støre holdt tale

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt en tale i kirken.

– Hun tok for seg hele bredden av samfunnets utfordringer og muligheter, som demokratiet og politikken har ansvar for å ta fatt i. Bano forsto demokratiets ide og visste at Norges fremtid også var opp til henne, sa Støre.

Jonas Gahr Støre i Nesodden kirke

Jonas Gahr Støre holdt tale i begravelsen til Bano Abobakar Rashid fredag ettermiddag.

Foto: Thomas Winje Oeijord / Afp

Støre talte også om hvordan Bano Abobakar Rashid så opp til Gro Harlem Brundtland. Den tidligere statsministeren besøkte Utøya bare timer før sommerleiren til AUF ble rammet av den ufattelige tragedien forrige fredag. Bano Abobakar Rashid var overveldet over å få møte sitt store politiske forbilde, og trådte hjelpende til da det begynte å regne.

– Og vi kan tenke at denne jenta, som kom til Norge som flyktning, hun hadde nok i seg til å fylle Gros sko. Ja, slik Gro gladelig fylte hennes. For slik kan det skje i vårt lille land, i vår familie; da Bano lånte gummistøvlene sine til Gro på den regnfylte Utøya dagen sist fredag, bare noen timer før katastrofen rammet, sa Jonas Gahr Støre i talen sin i kirken.

Hele talen: Les Støres tale

Kristen og islamsk begravelse

Bano Abobakar Rashid var kurder fra Irak. Familien hennes er muslimer, og de ønsket at begravelsen skulle foregå i kirken. Da seremonien var ferdig rett før klokka 14, kom først en imam og presten ut av kirken. Deretter fulgte den sølvfargede kisten, dekket av blomster. Bak kisten fulgte familien.

Ifølge islamsk begravelsesskikk, kan alle kaste jord på kisten under jordpåkastelsen. Tradisjonen er at familien gjør det først. Deretter kan alle som som føler behov for det, følge etter.

AUF-erne Sigrid Otterlei og Priya Prasath var i begravelsen i Nesodden kirke. Begge jentene synes begravelsen var vakker.

– Det var en veldig vakker seremoni i kirken. Det fine var at det ble snakket på flere språk, slik at alle skulle forstå, sier jentene til NRK.no.

Begravelsen foregikk på norsk, svensk, kurdisk og arabisk.

– Og på kisten var det ett kurdisk og ett norsk flagg. Det reflekterer det multikulturelle Norge. Samtidig viste de to flaggene det motsatte av det gjerningsmannen sto for, sier Prasath. Hun er en av ungdomspolitikerne som var på Utøya fredag for en uke siden.

Les også: Dette er ofrene etter terroren på Utøya og Oslo

– Et voldsomt slag for oss

Program begravelse Nesodden kirke

Programmet for begravelsen til Bano Abobakar Rashid.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Bano Abobakar Rashid var leder for Nesodden AUF og stod som nummer 11 på Arbeiderpartiets liste på Nesodden ved kommunevalget til høsten.

Bano viet sitt liv til å kjempe for demokrati og antirasisme.

Hun utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun var ikke i tvil om hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

– Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge.

– Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.