Hopp til innhold

Fulle skoler i Oslo

Fulle Oslo-skoler gjør at flere av høstens førsteklassinger ikke får gå på den skolen som ligger nærmest hjemmet deres.

Ammerud skole i Oslo

På førsteklassetrinnet på Ammerud skole har de plass til nitti elever. Dette året er det 100 seksåringer som sogner til skolen. Illustasjonsfoto.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

På Ammerud må ti barn bytte skole fordi det ikke er plass, enda de bor rett ved siden av skolen de opprinnelig sogner til.

På førsteklassetrinnet på Ammerud skole har de plass til nitti elever.
Dette året er det 100 seksåringer som sogner til skolen.
De ti barna som må bytte skole bor i samme borettslag.

Ingen oversikt over hvor mange som må bytte

Utdanningsetaten har så langt fått inn 18 klager fra familier som ikke har fått inn barna sine på ønsket skole, og det kan komme flere. Foreløpig har de ingen oversikt over hvor mange elever som må bytte skole.

Etaten har heller ingen statistikk over om det lønner seg å klage på skolenes bestemmelser, altså hvor mange klager som får medhold.

Les også: Støtter ikke skolenedleggelse

Knapt 150 meter fra høyblokken hvor skoleklare Jonatan Lynum bor, ligger Ammerud skole. Til høsten begynner han i førsteklasse, men det blir ikke på Ammerud, for der er det fullt.

– Vi som har barn som skal begynne på Ammerud skole har hele tida fått forespeila at vi skulle få lov til å ha ungene våre der. Vi var på besøksrunde før påske, da ble barna ropt opp og fikk omvisning etterpå, sier moren til Jonatan, Trine Olsen.

To dager etterpå kom forhåndsvarselet om at de ikke fikk plass på Ammerud skole likevel og at de blir henvist til Tiurleiken skole på Romsås, ganske langt unna der de bor.

– Veldig dårlig

I tillegg til å være opprørt over at skolen ikke sa ifra tidligere om at sønnen måtte bytte skole, synes hun også at det er ille at Jonatan nå i stedet får en nesten to kilometer lang skolevei.

– Hele måten det her er håndtert på er veldig dårlig, spesielt overfor ungene det gjelder, sier Olsen.

Rektor på Ammerud skole, Tone Nordstrøm synes det er trist, og hun skjønner at foreldre og elever synes situasjonen er frustrerende.

– Vi har hatt møter med skolene i området og sett på hvilke skoler som har ledig kapasitet, nå var det Tiurleiken som hadde det . Da er det de elevene som bor nærmest Tiurleiken som blir henvist til den skolen, sier hun.

Det er avstand til den skolen med ledig kapasitet som er avgjørende.

Rektor på Ammerud skole, Tone Nordstrøm.


Nordstrøm forteller at skolen ikke gir ut endelig vedtak om skoleplass før i mai, for å være så sikker som mulig på hvor mange elever som skal begynne til høsten. Men allerede i april fikk 17 familier forhåndsvarsel om at de stod i fare for å bli flyttet til en annen skole på grunn av plassmangel. Ti av dem må nå bytte skole.

Fulle skoler over hele Oslo

Kjell Richard Andersen

Kjell Richard Andersen

Foto: Arezo Naghavian / NRK

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Kjell Richard Andersen, sier at det er fulle skoler over hele Oslo.

Den kraftige befolkningsveksten Oslo har vært inne i de siste fire-fem årene har gjort at det nå er slik at veldig mange barneskoler som begynner å bli fulle. Det betyr at veldig mange barn som naturlig ville gå på skoler ganske nær seg vil bli nødt til å gå på en litt annen skole.

Oslo kommune trenger 18 000 skoleplasser de neste ti årene, og mest akutt er plassbehovet på barneskoletrinnet. Men kommunens skoleplaner kommer for sent for Jonatan. Han har derfor en bønn til rektor på Ammerud skole

– Jeg synes at hun skal ombestemme seg. Jeg gledet meg veldig til å begynne på Ammerud skole, sier han.