Politiet fulgte spor fra butikk til 12 hasjplantasjer

I alt åtte personer sitter i avhør etter gårsdagens razzia mot en butikk som politiet mener selger utstyr for cannabisdyrking. Herfra har politiet sporet opp 12 ulovlige cannabisplantasjer.

Crop shop - Oslogt 20, fasade

Her i Oslogata mener politiet at det har skjedd omfattende salg av utstyr til narkotikadyrking. Butikken er nå stengt.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Crop shop - skilt

Butikken Crop shop annonserer på nettet at den selger dyrkingsutstyr og vanningssystemer.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK
Harald Bøhler

Politioverbetjent Harald Bøhler i Oslo politidistrikt

Foto: Andrea Melbye / NRK
Cannabisplantasje

Cannabisplanter trenger mye lys. Her fra en politiaksjon mot en cannabisplantasje på Kongsberg.

Foto: Politiet
700 cannabisplanter på Jessheim

Dette bildet er fra avsløringen av en cannabisplantasje på Jessheim i januar i år.

Foto: Romerike politidistrikt

Politiet knytter alle de åtte som ble arrestert under aksjonen onsdag til butikken i Oslo sentrum. To av de pågrepne er eiere av butikken, og en tredje sto bak disken.

I butikken i Oslogata i Oslo sentrum mener politiet at det har foregått organisert salg av utstyr som brukes til cannabisdyrking.

De åtte er alle siktet for medvirkning til narkotikalovbrudd. De er knyttet til butikken i Oslogate, men skal ikke være direkte knyttet til plantasjene.

Etterforskningsleder Harald Bøhler sier det dreier seg om profesjonelt vanningsutstyr, lysarmatur, dyrkingsjord og det han kaller ”foredlingsutstyr”.

Salg av slikt utstyr mener politiet rammes av straffelovens bestemmelser om medvirkning til narkotikalovbrudd.

Seks menn, to kvinner

Under razziaen onsdag ble mannen som sto bak disken i butikken arrestert. I tillegg pågrep politiet de to eierne, og ytterligere en kvinne med tilknytning til butikkdriften. De fire siste, tre menn og en kvinne, ble arrestert på ulike adresser i Oslo. Alle er norske.

Både i butikken, på en av boligadressene og i et lagerlokale gjorde politiet beslag.

Nekter straffskyld

Forsvarer for den ene av de to eierne av selskapet som eier butikken, Marius Dietrichson, sier at hans klient nekter straffskyld.

– Min klient mener at butikken ikke har vært innblandet i straffbart virksomhet, sier Dietrichson til nrk.no.

Forsvarer for den andre av eierne, advokat Arne Gunnar Aas, sier hans klient ikke kjenner til at det har vært drevet ulovlig virksomhet fra butikken.

På butikkens nettside, som var nede torsdag, står det at butikken spesialiserer seg i dyrkeutstyr og vanningssystemer, og at den er Norges største på sitt felt.

Fant stort lager i Oslo

Politiet har også beslaglagt store mengder narkotika i et flere hundre kvadratmeter stort lagerlokale sentralt i Oslo. Politiet har ennå ikke skaffet seg full oversikt over hva lageret inneholder.

Det er også gjort "meget store beslag" på de 12 cannbisfarmene, sier Bøhler.

Fulgte etter kundene - fant Norges største plantasje

Politiet kom på sporet av den ulovlige butikken i fjor, og spaning ble igangsatt. Ved å følge etter kunder, har de det siste året rullet opp et nett på 12 store cannabisplantasjer i det sentrale østlandsområdet.

Den største plantasjen ligger på Gan i Fet kommune. Der talte politiet opp 3100 cannabisplanter. Hver slik plante kan gi 40 gram marihuana med en gateverdi på 100 kr per gram.

Dermed kan avlingen på denne farmen alene ha hatt en gateverdi på rundt 13 millioner kroner, ifølge Bøhler.

Cannabisfabrikker

– Med riktig utstyr kan en dyktig cannabisfarmer klare 3-4 avlinger i året. Da dreier det seg om veldig store fortjenestemuligheter, sier Harald Bøhler. Han leder etterforskningsarbeidet som er organisert i seksjon for organisert kriminalitet.

Politiet mener cannabisdyrkingen har pågått over lang tid og blitt gradvis mer profesjonell.

Europol, som er EUs politisamarbeid, har de siste årene satt søkelys på innenlands cannabisdyrking som et problem i mange europeiske land.

De siste par årene har norsk politi avslørt en lang rekke cannabisplantasjer i Norge, men ingen har vært så store og profesjonelle som farmen i Fet.

Harald Bøhler sier at politiet har ønsket å ta dette problemet ved roten nå, ved å ta bakmennene fremfor gartnerne.

Evt fengsling fredag

De åtte arresterte sitter i dag i avhør. Politiadvokat Anne Cathrine Aga opplyser at hun ennå ikke har avgjort om de arresterte skal framstilles for varetektsfengsling. Det skjer først fredag.