Hopp til innhold

Frykter skjulte økonomi-bomber i Halden

– Det har skjedd for mange negative ting med økonomien i Halden til at det kan være tilfeldig, mener Frps gruppeleder i Halden, Per Egil Evensen.

Per Egil Evensen, Frp Halden

Per Egil Evensen, Frp Halden.

Foto: Kjetil Berg

Det toppet seg med arbeidsgiveravgiften på 13,5 millioner, som kommunen har glemt i regnskapet.

Evensen frykter nå at det kan ligge mye skjult i det økonomiske systemet – og at dette bare er begynnelsen.

– Jeg bare kobler til hva som skjedde i juni måned i 2011 hvor den daværende posisjonen* vedtok et overskudd.

Så gikk det tre måneder og rådmannen la frem et minus på 90 millioner. Med det overskuddet som ble vedtatt i juni 2011 og underskuddet på 90, så er man langt over 100 millioner. Derfor mener jeg at her er det noe på gang som nå blir avdekket, sier Per Egil Evensen.

*Ap, Krf og SV.

LES OGSÅ:

Brev om arbeidsgiveravgift

RUNDSKRIV OM FEILFØRING. Det var etter en kontroll på starten av året, at feilen med føring av arbeidsgiveravgift på feriepenger ble oppdaget, i følge et rundskriv til enhetslederne i Halden kommune.

Foto: Faksimile / NRK

– For store summer til at noen har glemt seg bort

Halden kommune oppdaget etter nyttår i år en feil i regnskapsføringen for fjoråret. Det har ført til at underskuddet i 2011 blir enda større.

Det skjer fordi kommunen har glemt å føre arbeidsgiveravgift på 13,5 millioner kroner. Det er litt mer enn at det kan kalles en arbeidsulykke, mener Per Egil Evensen.

– Summene er for store til at noen har glemt seg bort. Det må ligge noe mer bak.

– Mener du noen har gjort dette bevisst?

– Det er helt umulig å si, svarer han.

Rådmannen i Halden, Per Egil Pedersen, ønsker ikke å uttale seg til NRK Østfold i saken, men henvviser til kommunens nettsider, hvor det etterhvert vil komme informasjon, sa han tirsdag ettermiddag til NRK.

Måtte fjerne informasjon

kommunens nettsider har det fra fredag ettermiddag til onsdag morgen ligget en "blank" sak med overskriften "Feil i arbeidsgiveravgiftsberegningen og i premien for AFP ordningen for 2011 - Kommentar fra rådmannen til Kommunal Rapport."

Nettsaken har, med unntak av noen få timer fredag, ikke hatt noe innhold.

Årsaken er at rådmannen, etter å ha blitt intervjuet av Kommunal Rapport om glippen med arbeidsgiveravgiften på 13,5 millioner fredag, bad om referatsjekk fra journalisten som skrev saken, og fikk dette tilsendt på mail.

Deretter klipte og limte man i Halden intervjuet inn på kommunens nettsider.

Kommunal Rapport hadde selv ikke publisert stoffet før Halden kommune la det ut på nettsidene, og avisen krevde stoffet fjernet fredag ettermiddag.

- Feil å legge ut stoff uten tillatelse

- Saken ble noe forhastet lagt ut på kommunens hjemmeside. Forhastet fordi saken enda ikke hadde stått i Kommunal Rapport, og fordi man ikke kan legge ut andres intervjuer uten dennes samtykke, sier Edquist til NRK.no.

Han sier det var en feil å legge ut det opprinnelige svaret, og at da feilen ble oppdaget ble teksten fjernet umiddelbart.

Innholdet skulle ifølge ordfører ha blitt erstattet av en ny tekst mandag, men det var først onsdag morgen at rettelsen kom.

LES OGSÅ:

- Alvorlige regnskapsfeil i Halden

Til Kommunal Rapport sier rådmannen i Halden at avgiftsfeilen på 13,5 millioner ikke får konsekvenser fordi en annen feil, med positivt fortegn, er oppdaget.

I følge Halden kommunes nettsider er det også betalt inn for mye premie i forbindelse med AFP-ordningen.

Dette i størrelsesorden 10 millioner kroner, og rådmann Per Egil Pedersen mener at de to feilene nærmest utlikner hverandre, og at prognosen for 2011 ikke forverres.

Begge feilene, er i følge Norges kemner- og kommuneøkonom forbund, alvorlige.

- Både manglende beregning av arbeidsgiveravgift og for mye utbetalt pensjonspremie er alvorlige regnskapsfeil, sier generalsekretær Asbjørn O. Pedersen i Norges kemner- og kommuneøkonom forbund (NKK) til Kommunal Rapport.

Han peker på at det er snakk om vesentlige beløp involvert i disse Halden-sakene.

- Regnskapsrapporteringen til kommunestyret gjennom året har også vært feil. Det er alvorlig i seg selv. Sånt skal ikke skje, sier generalsekretæren i NKK om regnskapsfeilene i Halden.