Hopp til innhold

Frykter nytt værkaos i Oslo

For tre uker siden skapte store regnbyger kaos på Østlandet. – Oslo kan bli oversvømt på nytt i helgen, advarer meteorologene.

Helgen på Østlandet starter med et brak fredag kveld med både kraftige byger og tordenvær, ifølge meterologisk institutt.

Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel for Østlandet. Kraftige byger kan føre til lokale oversvømmelser og tettbebygde strøk er mest utsatt, ifølge varselet.

For omtrent tre uker siden førte store vannmengder til kaos i Oslo-området. Da kom det like mye nedbør på 30 minutter som det vanligvis gjør i løpet av to uker.

– Oslo mest utsatt

Nå frykter NVE at lokale regnbyger kan føre til at Oslo igjen blir oversvømt.

– Det er en viss fare for at det kan bli sånn som forrige gang, sier vakthavende meteorolog i NVE, Lars Petterson.

Ifølge Petterson er det varm luft fra Sverige som vil komme innover Østlandet i morgen, som kan føre til intense lokale byger.

– Hvor det treffer er vanskelig å si, men i tettbebygde strøk er det spesielt med asfaltdekte flater som gjør at vannet ikke får rent ned i bakken. Der er det ekstra utsatt. Oslo er nok mest utsatt, dersom regnet treffer der.

Mye regn

I løpet seks timer fredag kveld skal det pøse ned, men det er fortsatt usikkert nøyaktig hvor de kraftigste bygene treffer.

– I løpet av seks timer kan det lokalt komme mye nedbør. Prognosene viser lokalt opp mot 40 millimeter nedbør og det er mye på så kort tid, sier Rafael Escobar Løvdahl, ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Utover lørdagen blir det lettere vær men det vil henge igjen noen regnbyger, særlig i de nordligste områdene og i fjellet.

Tette avløp

Forrige gang førte regnet til en rekke vannlekkasjer og oversvømte kumlokk. På én dag fikk Brann- og redningsetaten i Oslo 55 henvendelser om vann hjemme hos folk.

Vakthavende meteorolog i NVE, Lars Petterson oppfordrer folk til å ta forholdsregler før helgens uvær.

– Det er vannveiene som er viktig. I Oslo må folk sjekke at sluk og avløp ikke er tette. Det er det som er den store faren, for vannet kan renne feil og føre til store skader.