Frykter ny flått er på vei inn i norske hjem

Hvert eneste år blir det påvist nye tilfeller av husflått på hunder i Norge. Flåtten trives innendørs og formerer seg i rekordfart.

Hund med husflått på øret

Husflåtten kommer hovedsaklig til landet via importerte gatehunder eller norske kjæledyr som har vært med på ferie.

Foto: Visun Khankasem / Shutterstock / NTB scanpix

– Dette er ikke en flåttart vi vil ha i Norge, men vi oppdager nye tilfeller hvert år, sier parasittolog Inger Sofie Hamnes hos Veterinærinstituttet.

Husflåtten hører til i området rundt Middelhavet og i Sør-Europa. Den er bærer av en rekke alvorlige smittestoffer som kan overføres til både hund, andre dyr og mennesker.

Eksemplarene som Veterinærinstituttet har analysert i Norge kommer fra importerte gatehunder og fra norske kjæledyr som har blitt tatt med på ferie. Men det kan være betydelig flere i Norge enn vi vet om.

– Flåtten kan gå under radaren fordi mange hundeeiere ikke vil klare å se forskjell på en skogsflått og en husflått.

Husflåtten trives best mellom 20–35 grader, skriver Veterinærinstituttet.

«Umulig» å bli kvitt

Mens en skogsflått vil dø når den er innendørs for lenge, trives husflåtten i inneklima. Og har du først fått flåtten i hus er den nesten umulig å bli kvitt.

brun hundeflått flere

Husflåtten kan lett etablere seg innendørs, derav det norske navnet husflått. Den legger mellom 1500–4000 egg i løpet av noen uker.

Foto: SVA

– Den formerer seg raskt. Når den ikke henger på huden så gjemmer den seg i miljøet: I møbler, sprekker, bak bilder og i rørføringer. Den kan overleve lenge, sier parasittologen.

Finner du mer enn én, kan du nesten garantere at du har flere i hus. I løpet av noen uker kan nemlig en enkelt flått legge mellom 1500 til 4000 egg. Og en flått kan produsere fire generasjoner på ett år.

– Du må nok ty til et skadedyrfirma hvis du skal bli kvitt den dersom den har etablert seg, sier Hamnes.

Fant husflått i bolighus i Bodø

Veterinærinstituttet og Mattilsynet har ennå ikke hørt at husflåtten er påvist i norske hjem, men det har Folkehelseinstituttet (FHI).

– I februar 2016 fikk vi tilsendt en husflått som var funnet i et bolighus i Bodø. Beboerne hadde en hund som hadde vært i Indonesia, sier leder Preben Ottesen på skadedyravdelingen.

Ottesen forteller at han slo alarm etter funnet og informerte om at arten var høyst uønsket i Norge.

– Det ble satt i gang bekjemping i tilfelle den skulle ha rukket å legge egg. Senere har jeg ikke hørt noe, så jeg antar at angrepet ble kvelt ved fødselen. Andre steder i verden er dette et stort problem innendørs, sier han.

Husflåtten er tidligere også påvist i hjem i Sverige.

Plukket husflått av hund på Gardermoen

– Det første tilfelle av husflått i Norge som jeg hørte om var på en såkalt gatehund fra Romania, forteller Marit Forbord i Mattilsynet.

Hun jobber som veterinær i grensekontrollen på Gardermoen og undersøker dyr som blir tatt med inn i landet.

– Sist sommer plukket jeg selv flere husflått av en hund fra Spania. Det illustrerer godt hvorfor Mattilsynet er bekymret for innførselen av denne typen hunder, sier Forbord.

Hun forteller at hunder fra varmere deler av Europa ofte er utsatt.

– Eierløse hunder som kanskje har vært i dyremottak for eierløse dyr er overrepresentert. Men alle som reiser med kjæledyrene sine må huske å flåttbehandle dem. Selv om det ikke er et krav i dag, så gjør det likevel, sier hun.

I fjor sommer ble kravene for innførsel av gatehunder strammet inn.