Frykter mega-utbygging

Vålerenga vil bygge like mye kontor som to Postgirobygg for å finansiere nytt stadion på Valle. Naboer og bygningsetaten fortviler.

Vålerenga stadion

Slik ser stadionforslaget til Vålerenga ut.

Foto: Illustrasjon: Link Signatur

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi er jo veldig bekymret i forhold til trafikksituasjonen og støy i bomiljøet vårt. Vi er også skeptiske til mindre grøntområder, sier styreleder i Grønvold Hageby Borettslag Astrid Krogtoft.

Både naboer og Oslo kommunes fagetat ber nå Vålerenga om å tøyle utbyggingslysten.

For å finansiere nytt stadion med 22 000 sitteplasser vil klubben bygge over 100 000 kvadratmeter med kontorer, like mye som to Postgirobygg. Planen tar høyde for at kapasiteten kan økes til 35.000 sitteplasser dersom Norge for eksempel skulle bli tildelt fotball-EM i fremtiden.

– Jeg tror ikke vi klarer å ta inn over oss planene i forhold til utbyggingen er. Det er helt ufattelig, sier Krogtoft.

Vil halvere kontorarealet

Oslo kommunes plan- og bygningsetat er kritisk både til volumet, til makshøyden på 15 til 16 etasjer og til at friområder på Valle går tapt.

– Dette er jo et av Oslos største sammenhengende friareal og det er der fotballstadion skal komme. Det beslaglegger jo da veldig store deler av friområdet. Det er veldig få friområder i den størrelsen i oslo, som i tillegg ligger så sentralt, sier avdelingsdirektør Berit Skarholt.

Salamandere kan stoppe utbygging

Etaten har laget sitt eget forslag der kontorarealet nesten er halvert, og der en skøytehall er gravd ned under fotballstadion.

– Vi må rett og slett være litt gjerrige på arealbruken, også når det gjelder slike funksjoner, sier Skarholt.

Mener underjordisk skøytebane er urealistisk

Styreleder Odd Skarheim i Vålerenga Fotball sier at en skøytehall under stadion er urealistisk fordi det betyr at de to tingene må bygges på likt. Og en skøytehall er det i dag ingen som har penger til.

– Det vil være et enormt kostbart prosjekt å bygge en skøytebane som er 18 meter under taket under jorda, sier Skarheim.

Når det gjelder kritikken av at friområder går tapt, sier Skarheim at arealer som i dag ligger brakk vil bli ryddet opp i og gjort tilgjengelig for folk flest.

– Dette er et område som vil fremstå i helt ny drakt, med nye områder som blir bruksvennlige og som kan brukes av mange.

Både Vålerengas og plan- og bygningsetatens alternativ ligger ute til høring fram til 16. mai.

Vålerenga stadion

Naboene til friområdene på Valle er redd for at et den nye stadion blant annet vil skape mer trafikk og støy.

Foto: Illustrasjon: Link Signatur

Sponsing av VIF-stadion avvist

VIF stadion