Hopp til innhold

Frykter for framtiden

Riksvei 7 mellom Sokna og Ørgenvika ble åpnet med pomp og prakt for to uker siden. Men næringslivet i Noresund, som nå havner utenfor den nye riksveien, opplever nedgangstider.

Arnfinn

Arnfinn Stake og flere innbyggere frykter nedgangstider.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

Det er få biler som kjører forbi Spar Noresund, og butikksjef Veslemøy Rønning har merket endringen siden nye riksvei 7 åpnet.

– Det er blitt litt stillere ja, i hvert fall på dagtid. Det er nok mange som kjører den nye veien, og jeg tror omsetningen vil gå en del ned.

Kan miste levebrødet

Det er to uker siden nye riksvei 7 åpnet. Veien mellom Hønefoss og Gol er nå 21 kilometer kortere, og reisetiden er kuttet med 20 minutter. Hovedveien, som tidligere gikk gjennom Noresund, ble fra da av lagt utenom bygdesentrum.

«Vi lever av trafikken, så det sier seg selv at det kan bli tøft»

Arnfinn Stake, eier av Shell og Husqvarna.

I likhet med Rønning er flere av de næringsdrivende i bygda fortsatt bekymret for fremtiden.

– Vi lever av trafikken, så det sier seg selv at det kan bli tøft, sier Arnfinn Stake, eier av Shell og Husqvarna.

Han forteller at høsten generelt er rolig tid, men at det nå kanskje vil bli enda roligere. Og når vintertrafikken starter er det nok mange som skal opp til Geilo og Hemsedal som heller tar Oslo-veien.

– Det blir en spennende tid framover der vi må se hva vi kan gjøre.

Frykter konkurs

Johnny Omdahl eier og driver Krødern Kro og Motell, som ligger på vei inn til Noresund sentrum. De er vant til busser fulle av turister som skal mates, men de er det færre av etter at den nye veien åpnet.

Johnny Omdahl

Johnny Omdahl prøver å være optimistisk selv om kundene svikter.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK

– Vi må nok omorganisere oss litt og kanskje si opp ansatte eller gi noen permisjoner i høst. Vi får se når vi kommer så langt.

– Er du bekymret for framtiden?

– Både ja og nei, fordi vi allerede har gjort en del positive tiltak for å beholde kundene. Blant annet har vi laget en fin uteserving for å trekke flere folk. Kanskje er det på tide å tenke litt nytt?

Også på Noresund kro er det tomt for kunder. Daglig leder Gang Hu forteller at omsettingen allerede har sunket.

– Det er stor forskjell. En dag tjente vi kanskje syv til åtte tusen, nå tjener vi kanskje en til to tusen. Jeg tror jeg kommer til å gå konkurs snart.

Trafikken er redusert etter ny vei

Trafikken er redusert etter forbi Noresund.

Foto: Anna Kristine Valderhaug / NRK