Hopp til innhold

Frykter ikke for næringen, tross sjokkavsløringer

NRK Brennpunkts pels-dokumentar gir minkfarmeren Arne Spydevold blandede følelser. Samtidig venter han på mandagen. Da får politikerne rapporten som kan besegle hele næringens skjebne.

Arne Spydevold
Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Arne Spydevold startet minkoppdrett i 1994, som en sønn i farens fotspor. Dermed har han vært gjennom flere runder med avsløringer og sjokkoverskrifter om næringen, og alt som det fører med seg.

Han så også gårsdagens NRK Brennpunkt, og sitter igjen med kompliserte følelser.

Derfor sender NRK dokumentaren «Pels»

Dyrevernaktivister har gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Etterpå har Norges Pelsdyralslag lovet å rydde opp. De har forsikret at bildene kun viser enkeltstående tilfeller og ikke er representative for bransjen. Men hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Fysisk ubehagelig

Det blir å sitte i skvis mellom sin egen virkelighet og de som ikke følger reglene, føler Spydevold.

– Det er ikke noe pent å se slike ting, å se næringen en er glad i bli fremstilt på den måten der. Samtidig blir man jo også litt skuffet når en ser slike bilder og holdninger i sin egen næring.

– Du føler et fysisk ubehag, fortsetter Spydevold.

– Får klump i magen og vondt i hodet. Både over det jeg ser, og det jeg vet det medfører.

  • Mer om pelsdyrstriden:

Korrupsjonskampanje i Kina halverte pelspriser

Pelsbøndene forventer store erstatninger hvis bransjen legges ned

– Næringen skadet etter omstridt dokumentar

– En hån mot dyrenes behov

Skjebnedag på mandag

Spydevold regner med et enda større press på næringen, gjennom media og i den offentlige debatten som en konsekvens av dette. Samtidig er det bare noen dager til det regjeringsutnevnte Pelsdyrutvalget skal legge fram sin rapport. Den 15. desember blir det klart hvilket av to alternativer utvalget går for – en styrt avvikling, eller en bærekraftig utvikling.

– Vi føler vel at vi kan få fortsette, men en kan jo aldri vite, sier Spydevold.

– Er næringen i fare?

– Jeg tror ikke næringen er i stor fare, men det er jo belastende å hele tiden måtte forsvare det jeg holder på med, når jeg ikke gjør noe galt.

Arne Spydevold mink

En av Arne Spydevolds minker. Spydevold tror ikke Pelsdyrutvalget vil gå inn for en styrt avvikling av næringen, men sier de ikke får vite det sikkert før over helga.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Spydevold sier han ikke kan kjenne igjen sin situasjon i de bildene som er blitt tatt opp og sendt på NRK.

– Her er det ganske så bra, vil jeg si. Slik jeg kjenner næringen, og folk i den, så er ikke filmen representativ for næringen. Jeg kjenner mine kolleger som stødige og ordentlige folk som gjør det de kan for dyrene sine.

– Er det viktig å få avdekket de som ikke gjør det?

– Det er klart det er viktig. Og det jobber Pelsdyrlaget med daglig, med fokus på dyrevelferd og holdninger. Vi får stadig informasjon om hvordan ting skal være. Vi har et godt og solid regelverk som tar høyde for alt vi skal gjøre.