Hopp til innhold

Frykter folk kan dø

Brannvesenet i Asker og Bærum frykter at utenlandske arbeidere kan dø fordi de bor i utleieboliger som er for dårlig brannsikret.

Brann på Gulskogen

Sju polske arbeidere omkom i en brann i en bolig på Gulskogen i Drammen i november 2008.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I november 2008 omkom sju polske arbeidere i en bolig på Gulskogen i Drammen, på grunn av dårlig brannsikring.

Ber innbyggerne om hjelp

Nå ber brannvesenet i Asker og Bærum innbyggerne i kommunene komme med tips om boliger hvor det er mistanke om dårlig brannsikkerhet for å unngå lignende ulykker.

– Vi har erfart ved flere anledninger at disse gruppene bor til dels veldig dårlig når det gjelder brannsikkerhet. Det er bare tilfeldigheter som har gjort at det ikke har oppstått en ny brann lik den på Gulskogen, og i så måte er det svært viktig at vi får den type tips, sier overingeniør i Asker og Bærum brannvesen Ole-Johan Rygh.

Uten rømningsvei og varslingsutstyr

Brannvesenet i Asker og Bærum kjenner også til at utenlandske arbeidere blir innlosjert i boliger uten rømningsvei og varslingsutstyr

– I tillegg vet vi at dette ikke er en veldig ressurssterk gruppe. De er dårlig utstyrt med hensyn til elektriske apparater og andre innretninger. De har også lett for å fikse litt på elektriske anlegg, som jo representerer nesten 50 prosent av alle branner i Norge, forteller Rygh.

Vil luke ut verstingene

Nå håper brannvesenet at man med innbyggernes hjelp kan få luket ut de verste brannfellene.

– Målet er å få en bedre sikkerhet for de som bor midlertidig, og som i dag bor dårlig. Det er desverre sånn at de aksepterer dårlig boforhold, som aldri ville blitt akseptert av en som er kjent med norske forhold. Målet er at de skal bo trygt, sier Rygh.

Tips kan gis til: Telefon: 66 76 42 50 eller på e-post til: abbv@asker.kommune.no