- Dette skremmer ansatte fra å varsle

Fagforbundet frykter at ansatte som vet om ulovlige arbeidsforhold blir skremt fra å varsle fordi de er redd opplysningene blir videresendt.

Video Frykter færre ansatte vil varsle

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter at administrerende direktør i NHO Service sendte et varsel om ulovligheter på et sykehjem i Oslo videre, ble varslerens identitet avslørt for sjefen hennes.

– Det er alvorlig og bekymringsverdig hvis dette er måten NHO Service håndterer anonyme tips på, sier Per Egil Johansen i Sykehjemsetatens Fagforening.

Han reagerer kraftig på NHO-topp Petter Furulunds håndtering av varslingssaken, der Arne Øverby sendte et varsel til Furulund på vegne av sin kone May Britt Øverby.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ekteparet Øverby

Arne Øverby er gift med sykepleieren May Britt. Det var Arne som sendte tipset om arbeidsforholdene ved sykehjemmet i Oslo til NHO-topp Petter Furulund.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Et uheldig signal

Furulund videresendte tipset til sykehjemmet der May Britt jobbet, og varsleren ble dermed avslørt. Samme ettermiddag som tipset sendes blir Mai Britt konfrontert av sin arbeidsgiver.

– Jeg ble kalt inn til daglig leder med en gang jeg kom på jobb. Der ble jeg konfrontert med innholdet i e-posten, og de beskyldte meg for å være illojal mot arbeidsplassen min, sier Mai Britt til NRK.

Per Egil Johansen i Sykehjemsetatens Fagforening mener NHO Service har håndtert saken dårlig.

– Jeg frykter at saken vil skremme andre fra å varsle. Furulund kommer med et veldig uheldig signal her, og tror dette antagelig vil føre til at færre ansatte vil tørre å si i fra dersom de vet om ulovligheter på arbeidsplassen, sier Johansen til NRK.

– Enhver skal være trygg på at dersom man varsler om kritikkverdige arbeidsforhold, så skal det bli tatt på en seriøs måte. Dette er svært useriøst etter vår oppfatning.

Johansen mener NHO bør beklage behandlingen av denne saken.

– I tillegg bør de gå en runde med de kommersielle selskapene på hvordan varsling skal håndteres. Alle som varsler om slike alvorlig forhold skal bli tatt på alvor.

Artikkelen forsetter under bildet

Administrerende direktør i Servicebedriftenes landsforening Petter Furulund.

Furulund beklager at e-posten havnet på sykehjemmet, men tar ikke kritikk på e-posten han videresendte til en kollega som har styreverv i selskapet som driver sykehjemmet.

Foto: Tor-Erling Thømt Ruud / NRK

Tar ikke kritikk

Direktør for NHO Service Petter Furulund, sier at det var beklagelig at e-posten havnet på sykehjemmet, men forsvarer måten han håndterte de konfidensielle opplysningene på.

– Det var ikke min hensikt at den skulle havne på bordet til sykehjemsbestyreren. Jeg var opptatt av og raskest mulig finne ut om det var hold i dette, og varslet det til en person jeg hadde tillitt til at ville håndtere dette på en ordentlig måte.

At han videresendte e-posten til en kollega som har styreverv i selskapet som driver sykehjemmet tar han ikke kritikk på.

– Hvem andre skulle ta tak i dette andre enn selskapet det gjelder? avslutter Furulund.