Frykter du glatta? Slik faller du smartere

Stabber du deg rundt på isete veier, redd for å falle på rumpa? Med enkle grep kan du unngå brudd og blåmerker, ifølge bryter Stig-André Berge.

Norges beste bryter, Stig-André Berge, lærer deg hvordan du bør falle på isen.

SE OG LÆR: Bryter Stig-Andre Berge viser deg hvordan du bør falle på glatta. Etter å ha falt seks ganger for NRK hadde han ikke vondt i kroppen.

– Det er aldri godt å falle, men hvis du vet hvordan du skal gjøre det, gjør det litt mindre vondt, sier Stig-André Berge.

Teknikken bronsevinneren fra bryte-VM bruker på matta, fungerer også for turgåere på glatta.

Her er Berges beste tips til hvordan du bør falle:

1. Stram magen

– Når folk faller strammer de ofte hele kroppen. Da kan det gå galt, og du kan slå albuene eller knekke håndleddet, sier han.

Tidligere i januar behandlet Oslo legevakt 500 fallskader på 48 timer, som var ny rekord. Over halvparten skyldtes glatt underlag, og håndleddsbrudd var den vanligste skaden.

Håndleddene kan bli skånet dersom du strammer magen neste gang du faller.

– Jeg vet hvordan det er å falle. Jeg strammer alltid magen, for da unngår jeg at lufta går ut av meg når jeg lander, sier han.

2. Møt isen med siden

Du har kanskje falt bakover på isen, rett på rumpa, fått sleng på nakken og slått hodet? Neste gang må du huske å lande på siden.

Da kan du unngå legevakten, mener Berge.

– Når jeg begynner å skli, tenker jeg at jeg skal falle på siden. La rumpa ta imot det første støtet, deretter resten av kroppssiden. Det demper fallet og er mer skånsomt for nakken.

3. Vær kul, bruk brodder

I Berges nabolag på Ammerud var det tirsdag skøyteis på enkelte gangveier. Berge hadde på seg joggesko, men det anbefaler han ikke.

– Du kan ikke gå med joggesko. Det er det mest latterlige å gå med på isen. Ta på brodder. Det er ikke flaut å bruke, selv om du er 16 år og kul.

4. Vær forberedt

Berger beskriver selv nabolaget som godt egnet for en stuntreportasje, men ikke for turer. Han mener alle bør forberede seg på de isete forholdene.

– Tren litt fallteknikk før du beveger deg på forhold som dette, ellers kan det gå hardt utover kroppen.

Han oppfordrer alle til å trene på å falle.

– Dette anbefaler jeg alle å øve på. Spesielt eldre mennesker burde prøve fallteknikk. De bør ta seg en tur på brytematta, sier han.

Stig-André Berge viser hvordan du skal falle på isen

Ikke så grasiøst, men slik skal du helst lande etter et fall på isen. På rumpa først, deretter på siden og med stram mage.

Foto: Gøril Furu / NRK