Hopp til innhold

– Frykter dem som mishandlet meg

«John Smith» ser svært annerledes ut og er preget når han møter NRK ett døgn etter at politiet ga ut bilde av ham. – Jeg er redd de vil gjøre ferdig det de startet på, sier han.

Svært forkommen, neddopet og preget av mishandling ble han funnet i en snøfonn i Grenseveien i Oslo den 14. desember i fjor.
Han husker hverken navnet sitt eller hva slags liv han tidligere har levd, men han snakker og forstår flere språk. Nå har han levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.

Se deler av intervjuet med «John Smith».

Svært forkommen, neddopet og preget av mishandling ble han funnet i en snøfonn i Grenseveien i Oslo den 14. desember i fjor.

Han husker hverken navnet sitt eller hva slags liv han tidligere har levd, men han snakker og forstår flere språk. Nå har han levd i Oslo i snart fire måneder, uten å vite hvem han er.

LES OGSÅ: Vet du hvem jeg er?

– Nå vet de at jeg har overlevd

«John Smith», som han nå kaller seg, forteller en dramatisk historie om hva han har fått vite om omstendighetene rundt da han ble funnet. På bakgrunn av tilstanden hans, har politiet etterforsket om han kan ha blitt utsatt for en straffbar handling.

– Dette er det eneste jeg er glad jeg ikke husker noe av, sier han.

Når han møter NRK onsdag ettermiddag er han nesten ikke til å kjenne igjen fra gårsdagens bilde, som har blitt publisert i både norske og utenlandske medier. Han har gått ned i vekt og har endret håret, og forteller at han er redd for dem som mishandlet ham. Han vil ikke vise fram hvordan han ser ut i dag.

– De som gjorde de tingene med meg er fortsatt der ute. Til i går visste de ikke at jeg hadde overlevd, nå vet de det, nå vet de at jeg er i Oslo, jeg får ikke noe beskyttelse. Jeg vil ikke sette livet mitt i fare, så de kan gjøre ferdig det de startet, sier han gjemt bak en hette.

– Det trigget ingenting

Politiet har fått inn flere tips etter at bilde og informasjon om ham ble offentliggjort i går.

– Noen av tipsene er veldig interessante. Vi holder nå på å sjekke ut disse tipsene, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til NRK.

I dag har «John Smith» møtt politiet for å snakke om tipsene som har kommet inn.

– Det trigget ingenting, det var ingen «wow-effekt», sier han.

– Er du redd for å finne ut hvem du er?

– Nei. Uansett hvem jeg er, må det være bedre enn den situasjonen jeg er i nå.

– Jeg ville ikke ønsket min verste fiende dette eller det verste menneske. Dette er verre enn å være i fengsel. Det ødelegger deg fra innsiden, ikke bare fra utsiden. Jeg har ikke ord til å beskrive det ordentlig, sier han.

Teksten fortsetter under bildet.

"John Smith" og stedet han ble funnet i Grenseveien

«John Smith» ble funnet i en snøfonn i Grenseveien i Oslo 14. desember.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk (NRK) / Oslo politidistrikt

– Ønsker flere tips

Aller mest frykter han det å finnet ut hvem han er, men ikke huske det.

– Jeg håper at når identiteten min blir funnet og jeg blir konfrontert med meg selv, navnet mitt og slektningene mine at det kan trigge noe så alt kommer tilbake. Jeg er redd for at identiteten min blir funnet uten at jeg husker noe, sier han.

LES OGSÅ: – Hendene mine hadde vært stripset fast

Politiet har vært i kontakt med en rekke land via Interpol, og gjort søk i deres register på fingeravtrykk og bilde. De har også sirkulert bilde av ham blant utvalgte ambassader i håp om at noen ville kjenne ham igjen.

Flere utenlandske medier har omtalt saken om mannen. Blant annet BBC.

Opplysninger som kan bidra til å identifisere mannen kan gis til Oslo politidistrikt på telefonnummer 22 66 96 00.