Hopp til innhold

Frykter brannfarlige studentboliger

Mange studenter står fortsatt i boligkø. Brannvesenet og forsikringsbransjen er redd mange vil få brannfarlige hybler.

Røykvarsler

Noe av det første du bør gjøre når du flytter inn i en hybel eller leilighet er å sjekke om det finnes brannvarsler og rømningsvei, ifølge brannvesenet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Rekordmange studenter i Oslo og Akershus venter fortsatt på studentbolig til tross for at det nå er godt over en måned siden studiestart.

Både forsikringsbransjen og brannvesenet frykter at boligutleiere vil utnytte situasjonen og tilby desperate studenter hybler som ikke er godt nok sikret.

Presset på skaffe seg en studenthybel i Oslo er rekordhøyt. Per i dag står 1014 studenter i kø. Det er 150 flere enn i fjor på samme tid.

Det er en situasjon Brann- og redningsetaten er svært bekymret for.

– Det åpner for en del kreative løsninger, sier inspektør Fred Haugen.

– Det vi er mest bekymret for er utleie i kjellere, ofte med små kjellervinduer. Hvis det blir brann i etasjene over kjellerrommet, har man liten sjanse for å komme seg ut via de små kjellervinduene.

Haugen forteller at Brann- og redningsetaten også har sett eksempler på loftshybler der utgangen er ned en trang loftstrapp.

– Hvis etasjen under er fylt med røyk, har man små muligheter til å komme seg ut, sier Haugen.

– Lav bevissthet rundt sikkerhet

Sigmund Clementz

FRYKTER UTNYTTING: Kommunikasjonsrådgiver i IF skadeforsikring, Sigmund Clementz.

Foto: Privat

I tillegg kan det være en del ulovlige ombygginger hos utleiere som ikke ivaretar sikkerheten og følger kravene.

Kommunikasjonsrådgiver i IF skadeforsikring, Sigmund Clementz forteller at det ikke er noen hemmelighet at mange nye utleiere nå vil utnytte studentenes situasjon.

– For noen år siden hadde vi en spørreundersøkelse hos kundene våre, der vi spurte dem "har du leid ut en hybel?". Mange svarte ja, men det viste seg at de ikke hadde sagt fra til forsikringsselskapet sitt om det, forteller Clementz.

Han mener det tyder på at det er mange som har en lav bevissthet rundt det å leie ut, hvilke lover og regler som regulerer det og hvilke sikkerhetskrav som stilles til en hybel.

– Det er nok mange som har en hybel der sikkerheten kunne ha vært langt bedre enn hva som er tilfelle, sier Clementz.

– Sjekk boligen

Brann- og redningsetaten oppfordrer studentene på det sterkeste til å undersøke sine framtidige boliger nøye, men tror selv at det er en annen faktor som dessverre spiller en større rolle.

– I og med at det er stor mangel på studenthybler, ser man nok ofte mer på prisen enn på sikkerheten, sier inspektør Fred Haugen i Brann- og redningsetaten i Oslo.