Hopp til innhold

Frykter at Hamen synker

MS Hamen har fått slagside i Iddefjorden. Strømstad kommune slår alarm.

MS Hamen synker

FRYKTER SKIPET SYNKER- arkivfoto. Da Hamen fikk slagside for to år siden, lakk det vann både inn gjennom dekket og skroget. Den gang lente skipet seg utover mot fjorden. Denne gangen krenger skipet mot fjellet på styrbord side.

Foto: Johnny Larsen

- Dette ser vi veldig alvorlig på, og jeg kommer med en eneste gang til å alarmere kystvakta og sende våre egne folk til Iddefjorden, sier Michael Olsson, som er forvaltningssjef i Miljø- och byggforvaltningen i Strømstad kommune til NRK.no.

I løpet av et halvt døgn har MS Hamen fått kraftig slagside, og krenger nå inn mot land på Hälle, på svensk side av fjorden.

Les også:

M/S Hamen

SANK I ISEN. I mars 2011 gikk akterenden ned på Hamen og dykkere måtte til for å tette hull i skroget. Nå frykter Strømstad kommune at skipet er i ferd med å fylles med vann, som i verste fall kan gjøre at Hamen kantrer og synker.

Foto: Pål Andersen/NRK

- Må ha skjedd fort

Lindy Svelid, som bor på svensk side av Iddefjorden, forteller at MS Hamen kan ha løsnet fra fortøyningene, og at skipet nå lener seg innover mot fjellsiden på styrbord side.

- En nabo av meg var ved Hamen rundt kl 1600 i går. Da lå skipet, som det skal - rett opp og ned. I løpet av den korte tiden fram til nå i formiddag har Hamen fått kraftig slagside, forteller Svelid.

På norsk side av fjorden er det også kommet observasjoner av at MS Hamen krenger.

- Jeg ser i min kikkert her, at mer og mer av vannlinjen på Hamen nå vises. Det betyr at skipet lener seg innover mot land, sier Espen Bryntesen, som bor på Ystehede i Halden.

Les også:

- Sank i isen

Også for to år siden fikk Hamen kraftig slagside etter lang tids regnvær og lekkasjer gjennom skrog og dekk.

Da krenget skipet utover mot fjorden.

Eierne av skipet lenset vannet, og Hamen rettet seg opp igjen.

I fjor vinter gikk imidlertid skipet ned med akterenden under isen, og dykkere måtte tette hull i skroget, før det kunne heves.

Det er flere ganger oppdaget oljelekkasjer rundt skipet, og det ble i fjor sommer funnet olje og kjemikalier ombord.

Les også:

- Slår alarm

- Det er länsstyrelsen, som kjører denne saken nå. De har under arbeid en plan for hvordan skipet skal fjernes fra Iddefjorden.

Inntil videre er det en norsk stiftelse som eier båten, og de vil også få beskjed om hva som har skjedd. Eierne har ansvaret for båten, sier Michael Olsson til NRK.no.

Strømstad kommune har gjentatte ganger forsøkt å få de norske eierne til å flytte båten, men påleggene om fjerning er anket i det svenske rettssystemet, og skipet har blitt liggende.

I vinter slo en svensk domstol endelig fast, at båten skal vekk, og eierne er varslet om at skipet kan bli fjernet med tvang og hugget, om de ikke fjerner det.

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

MS Hamen synker