Hopp til innhold

Frykter «dødsdop» i Oslo

Foreningen for human narkotikapolitikk sier de ikke har sett sterkere heroin i Oslo på 20 år. Nå er brukere og pårørende bekymret.

Arild Knutsen

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen sier han ikke har sett lignende narkotika i miljøet på over 20 år.

Antallet overdoser på sprøyterommet i Oslo er doblet den siste måneden. Bare siden mandag i forrige uke har det vært til sammen 15 overdoser, noe som er mer enn hele mai måned til sammen, skriver Aftenposten.

– Både brukere og pårørende er livredd fordi dødeligheten øker betraktelig, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Sosialbyråd i Oslo Anniken Hauglie skjønner de er engstelige.

– Det er veldig dramatiske tall og det er en urovekkende utvikling. Det er all grunn til bekymring med så sterkt heroin i omløp.

Ikke sett lignende på 20 år

"Dødsdopet" er en type heroin, og kjennetegnes vet at det er hardt som stein, mørkebrunt og prikkete, og ifølge Foreningen for human narkotikapolitikk er det allerede mye av det i Oslo.

– Jeg kan dessverre bekrefte at den finnes en type heroin som er særlig sterk. Jeg ikke sett noe sånt i miljøet på i hvert fall 20 år, sier Knutsen.

Færre narkomane, men sterkere heroin

Anniken Hauglie

Anniken Hauglie.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Foreningen for human narkotikapolitikk sier de ser sterkere heroin i omløp i rusmiljøet nå enn tidligere.

Grunnen kan være at det stadig er flere som får legemiddelassistert rehabilitering med metadon og Subutex, og da blir det færre kunder på et marked med økt produksjon. Da hender det at noen sitter igjen med et overskudd, og de som selger heroin tar seg ikke lenger bryet med å blande ut alt stoffet som kommer til landet.

– Oslo kommune har klare rutiner som skal følges når det er så sterkt heroin på gaten. Da skal alle rustiltak varsles, slik at de kan advare brukerne, sier Anniken Hauglie.

Arild Knutsen tror at miljøet i Norge også snart vil merke oppgangen i heroinproduksjonen på verdensbasis.

Ifølge foreningen har produksjonen økt med 120 prosent siden Afghanistan ble invadert i 2001.

– Jeg tror denne situasjonen har å gjøre med økt produksjon og det er bare et tidsspørsmål før økningen når Norge, sier Arild Knutsen.

Ber Hauglie øke kapasiteten ved sprøyterommet

Nå mener foreningen at Oslo kommune må øke kapasiteten på sprøyterommet og på oppsøkende virksomhet slik at overdosene kan forebygges.

Ifølge avisen er det ikke registrert overdosedødsfall ved sprøyterommet.

– Oslo kommune må øke kapasiteten på sprøyterommet. Alle som bruker rommet må på et tidspunkt sette injeksjoner alene. Det må gjøres noe med, mener Knutsen.

Men det er ikke aktuelt å utvide åpningstidene, sier Hauglie.

– De fleste sprøytene settes jo i de private hjem.

– Men hvis sprøyterommet hadde åpent lenger, så ville kanskje flere satt sprøytene sine der også?

– Det viser seg at de færreste sprøytene settes der, selv om sprøyterommet er åpent. I tillegg til sprøyterommet har vi andre tiltak som er døgnåpne, så i sum har vi et omfattende hjelpeapparat til brukere både natt og dag, sier Hauglie.

Ikke flere dødsfall

Politiet i Oslo har ikke merket flere dødsfall, selv om flere har tatt overdose den siste måneden.

– Så langt i år har vi hatt 15 registrerte dødsfall, men vi har et etterslep de siste tre månedene. Det betyr at antallet trolig vil øke med 5-10 overdosedødsfall, sier fungerende avdelingssjef Ingebjørg Hansen ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

I fjor var det 43 overdosedødsfall i Oslo. Hansen mener at tallene for årets første seks måneder ikke tyder på noen økning.

– Vi har hørt om at det er sterkt heroin i omløp nå, men det har ikke gitt utslag i antall dødsfall.

Utsatt etter avrusing

I rusmiljøet er de heroinavhengige flinke til å advare hverandre om det farlige dopet, men de som kommer rett fra institusjon, fengsel eller avrusing er særlig utsatt.

– Hver eneste injeksjon med heroin er potensielt dødelig, og denne gangen er det enda større fare for dødelighet, sier Knutsen.

Sosialbyråden oppfordrer de narkomane om å ta vare på hverandre.

– Ansatte ved våre rustiltak skal informere om heroinen på markedet, men det er også viktig at brukerne tar forholdsregler og tar vare på hverandre, sier Hauglie.