Frykter «container-sekker» kan gi farlige branner

Store sekker blir mer og mer brukt for å bli kvitt avfall, men det er ikke risikofritt. Brannvesenet advarer folk mot å plassere sekkene ved husveggen. – Folk tenker seg ikke om, sier de.

Brann og redningsetaten i Oslo demonstrerer hvordan en brann kan blusse opp i en avfallssekk. Klippebilder av brannen og intervj med brannvesenet og firmaet Isekk.

I FULL FYR: Brann- og redningsetaten i Oslo viser hvor godt en slik sekk kan brenne. Sekken er fylt med typisk avfall brannvesenet ser i slike sekker rundt i byen: planker, litt papp og annet brennbart materiale. Det tar ikke lang tid før det er full fyr.

– Vi finner slike sekker stående inntil fasader, til og med gamle tregårder. Det skal ikke mye til før de begynner å ulme. Folk må tenke litt, sier spesialkonsulent Caroline Wergeland i Oslo brann- og redningsetat.

Caroline Wergeland

Caroline Wergeland

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Det er en lettvint måte å kvitte seg med skrot på.

Man kjøper sekken, fyller den og sekken hentes. Men mange plasserer sekken tett inntil husveggen. Det kan bli skjebnesvangert hvis avfallet skulle ta fyr.

– Vi er veldig bekymret for alvorlige konsekvenser dersom det skulle skje på natta. Da snakker vi dødsbrann, sier Wergeland.

– Knipser noen en sigarett oppi, ligger det og ulmer en stund og blusser plutselig opp når det får mer oksygen, sier hun.

Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges.

Brann- og eksplosjonsvernloven

Har skumlagt flere sekker

Arve Jansen

Arve Jansen

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Isekk, ett av flere firma som har satset på de store avfallsposene, selger 50 000 eksemplarer i året.

– Det er bra brannvesenet fokuserer på det. Vi prøver alt vi kan å oppfordre våre kunder til ikke å sette sekkene inntil husveggen, og vi samarbeider tett med brannvesenet, sier Arve Jansen, daglig leder i Isekk.

Foreløpig har ikke brannvesenet vært borti denne type branner, men de har skumlagt mange sekker for å være føre var.

Brannvesenet setter fyr på en sekk i kontrollerte omgivelser på øvingstomta på Lahaugmoen for å vise hvor godt det brenner.

– Det er mye energi, mye varme og røyk. Hadde dette vært en trebygning, hadde den stått i fyr og flamme. Folk må ta ansvar for å forebygge brann i sitt eget nabolag, sier Wergeland i brannvesenet.

Brann i container-sekk på brannvesenets øvingstomt på Lahaugmoen

Brannvesenet satte fyr på en sekk med avfall på øvingstomta på Lahaugmoen.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK