– Vi finner slike sekker stående inntil fasader, til og med gamle tregårder. Det skal ikke mye til før de begynner å ulme. Folk må tenke litt, sier spesialkonsulent Caroline Wergeland i Oslo brann- og redningsetat.
Caroline Wergeland
Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRKDet er en lettvint måte å kvitte seg med skrot på.
Man kjøper sekken, fyller den og sekken hentes. Men mange plasserer sekken tett inntil husveggen. Det kan bli skjebnesvangert hvis avfallet skulle ta fyr.
– Vi er veldig bekymret for alvorlige konsekvenser dersom det skulle skje på natta. Da snakker vi dødsbrann, sier Wergeland.
– Knipser noen en sigarett oppi, ligger det og ulmer en stund og blusser plutselig opp når det får mer oksygen, sier hun.
Har skumlagt flere sekker
Arve Jansen
Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRKIsekk, ett av flere firma som har satset på de store avfallsposene, selger 50 000 eksemplarer i året.
– Det er bra brannvesenet fokuserer på det. Vi prøver alt vi kan å oppfordre våre kunder til ikke å sette sekkene inntil husveggen, og vi samarbeider tett med brannvesenet, sier Arve Jansen, daglig leder i Isekk.
Foreløpig har ikke brannvesenet vært borti denne type branner, men de har skumlagt mange sekker for å være føre var.
Brannvesenet setter fyr på en sekk i kontrollerte omgivelser på øvingstomta på Lahaugmoen for å vise hvor godt det brenner.
– Det er mye energi, mye varme og røyk. Hadde dette vært en trebygning, hadde den stått i fyr og flamme. Folk må ta ansvar for å forebygge brann i sitt eget nabolag, sier Wergeland i brannvesenet.
- Les også: Kraftig økning i søppelkassebranner
- Les også: Denne får skylda for flest boligbranner
Brannvesenet satte fyr på en sekk med avfall på øvingstomta på Lahaugmoen.
Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK