Frp: Stopp galskapen og selg tomta nå

«Svært alvorlig». «Bekymringsfullt». «Manglende styring». Oslos politikere er urolige over budsjettsprekk og forsinkelser for det nye hovedbiblioteket. SV krever en høring i bystyret.

Deichman

Det bygges for fullt på det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, men Deichmanske blir ferdig nesten tre år senere enn planlagt og langt dyrere, viser en ny rapport.

Foto: Emilie H. Saksæther / NRK

I går ble det kjent at budsjettet for det nye Deichman hovedbibliotekt ryker med rundt en halv milliard kroner, og at bygget ikke vil stå ferdig før i midten av 2019 - etter en lang rekke utsettelser allerede.

«Svært alvorlig» kalte både kulturbyråden og biblioteksjefen rapporten fra Holte Consulting i går, og i dag følger Oslos politikere opp.

Raymond Johansen på sitt kontor på Youngstorget

Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet vil ha alle opplysninger på bordet, etter budsjettsprekken som ble kjent i går.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Det er veldig bekymringsfullt at det allerede er en sprekk på en halv milliard kroner. Det er også underlig at det, ifølge byrådet, tydeligvis ikke har vært tilstrekkelig kompetanse på hverken økonomi eller fremdrift, slik at en omorganisering måtte komme tidligere enn planlagt, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Raymond Johansen til NRK.

I går ble det kjent at tidligere OL-direktør Eli Grimsby blir ansvarlig for biblioteksutbyggingen, i den nye etaten for kultur- og idrettsbygg.

Krever en høring

SV er alvorlig bekymret for det som ble kjent i rapporten. De krever å få svar på hva som har skjedd og hvorfor.

Marianne Borgen

Marianne Borgen og SV vil ha en høring i bystyret for å unngå problemer fremover.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi krever en høring om Deichman-byggingen i bystyret. Her tyder mye på mangelfull ledelse, styring og kontroll fra byrådets side, vi ønsker at bystyret skal få mer oversikt over hvordan pengene er brukt, sier gruppeleder Marianne Borgen.

SV er også opptatt av å unngå å havne i samme situasjon igjen.

– Vi snakker her om viktige kulturinstitusjoner for byen som også er store investeringsprosjekter. Vi må unngå at dette skjer videre med Deichman, med Munchmuseet og med andre, store prosjekter som skal komme på Tøyen etterhvert.

Tror på høyere regning

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen og Frp synes det er trist at han har fått rett i sin spådom om at regningen for Deichman kom til å bli skyhøy.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet har flere ganger sagt høyt at det nye hovedbiblioteket blir for dyrt. Den nye rapporten blir tatt i mot med blandede følelser.

– Rent politisk er det tilfredsstillende å få rett, men det er jo med tristhet jeg ser at spådommen min om at regningen kom til å bli skyhøy stemmer.

Hagen begir seg også ut på en ny spådom.

– Hvis ikke byrådet stopper denne galskapen, selger tomta og stopper prosjektet spår jeg at regningen kommer på over fire milliarder kroner.

Deichmanske

Årsaken til kostnadssprekken er dels ekstra utgifter il tetting av byggegropa og dels at kommunen har undervurdert kostnadene for det nye bibliotek, heter det i den nye rapporten.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK