Frp beskylder Ap for eldrebløff

Fremskrittspartiet mener Arbeiderpartiet i Oslo skryter på seg langt flere ansatte i hjemmetjenesten enn de har belegg for.

Aina Stenersen

BLØFF: Ap har ikke sørget for 300 årsverk, slik Ap skryter på seg i brosjyren, når under 200 er på plass, sier Aina Stenersen (Frp).

Foto: Olav Juven / NRK

Et av Arbeiderpartiets viktigste løfter før kommunevalget i 2015 var 500 nye årsverk i hjemmetjenesten. Bedre kvalitet i eldreomsorgen slik at flere kan bo hjemme lenger var en av hovedbegrunnelsene for å innføre eiendomsskatt.

I en løpeseddel der de gjør opp status for det rødgrønne byrådet så langt, hevder Arbeiderpartiet at de allerede har sørget for 300 årsverk innen hjemmetjenesten, altså hjemmesykepleie og hjemmehjelp.

Byrådet kan imidlertid bare dokumentere 198 nye faste, kommunale stillinger.

Sørget for 300 flere årsverk i hjemmetjenesten, slik at flere kan bo trygt hjemme.

«En by for alle», brosjyre fra Oslo Ap

– Desperasjon

– Dette er en bløff mot velgerne, sier Aina Stenersen, helse- og sosialpolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet i Oslo bystyre.

– Under to hundre er jo realiteten. Det er i tillegg under halvparten av det de lovte at de skulle skaffe i løpet av perioden.

– Det vi ser her, er desperasjon fra Arbeiderpartiet for å prøve å vise gode tall. Dette går for smått, sier Stenersen.

– Eiendomsskatt

Tone Tellevik Dahl

IKKE BLØFF: Pengene er på plass, og stillingene vil bli besatt, forsikrer eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg håper innbyggerne i Oslo er glad for at vi styrker eldreomsorgen betydelig for første gang på mange år, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Hjemmetjenesten har vært sulteforet i årevis. Medarbeidere våre har løpt rundt med stoppeklokke og hatt dårlig samvittighet når de har gått ut av hjem, for de skulle så gjerne ha bidratt med litt ekstra, sier hun.

Har fått penger

Differansen mellom 300 og 198 årsverk forklarer hun med at dette er stillinger bydelene har fått budsjettmidler til, men ennå ikke har besatt.

– Vi skal omorganisere tjenestene våre; det må bydelene få litt tid til å jobbe med. Så skal vi ansette de rette personene med riktig kompetanse; det tar også litt tid.

– Men jeg er helt trygg på at bydelene kommer til å ha på plass de 300 årsverkene de har fått midler til innen utgangen av dette året.

Men når dere ikke kan dokumentere at det vil skje, er det vel litt bløff å si at dere har sørget for 300?

Vil nå målet

– Nei. Vi har satt av penger i budsjettet, og bydelene vet at de har fått midlene til disposisjon.

Tone Tellevik Dahl sier også at byrådet er på god vei til å nå målet om 500 nye årsverk innen utgangen av 2019.

– Vi har en plan for alle 500 årsverkene. Brukerne skal oppleve færre fjes å forholde seg til, bedre kompetanse, og medarbeiderne skal oppleve at de har tid til å gjøre et godt arbeid med sin faglige integritet i god behold. Det er vi på god vei til, sier eldrebyråden.