Frp-avhoppere: – Varslene blir dysset ned

Medlemmene som meldte seg ut av Råde Frp er skuffet over hvordan partiet har håndtert varslersaken.

Kjersti Bakker og Frederikke Stensrød

Kjersti Bakker (t.v.) og Frederikke Stensrød er to av lederne i Råde Frp som nå har meldt overgang til Høyre.

Foto: NRK

– Vi forventet ikke applaus for vår avgjørelse fra Frp sentralt, men forventet heller ikke lekkasjer til pressen fra styrevedtak om regnskapet før det i hele tatt forelå, skriver de tidligere Frp-medlemmene i Råde i en pressemelding.

Det er en drøy uke siden det ble kjent at medlemmene i kommunestyregruppen og styret i Råde Frp meldte seg ut av partiet og over i Høyre.

Gruppa begrunnet den kollektive utmeldingen med at det var en reaksjon på partiets oppfølging av varslene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein.

Leirstein trakk seg fra alle sine verv i partiet etter at det ble kjent at han hadde sendt pornografiske bilder til en da 14 år gammel partifelle. I dialog med en kvinne i 30-årene foreslo også Leirstein å invitere med en 15-åring på trekantsex.

– Et trist mønster

Eks-medlemmene overførte 50.000 kroner fra partikassa til veldedige formål før de selv meldte seg ut av partiet. Overfor Dagbladet sa lederen av organisasjonsutvalget, Helge André Njåstad, at dette handlet om å skade partiet.

I pressemeldingen tilbakevises dette. Gruppa skriver at de opplever dette som et forsøk på å svekke deres troverdighet.

– (...) Fokus er flyttet fra det saken handler om, nemlig Fremskrittspartiets (Frp) håndtering av varslersaker som gjelder seksuell trakassering av ungdom. Det kommer frem et trist mønster, der varslene blir dysset ned, og varslerne blir satt i et negativt lys, skriver de.

Dette er en beskrivelse partiledelsen ikke kjenner seg igjen i.

– Det har jo vært et enormt fokus på de sakene. Det er nesten ingen saker som har hatt mer omtale enn Leirstein-saken, sier Njåstad til VG.

Helge Andre Njåstad

Helge André Njåstad er langt fra enig i at Frp har dysset ned varslersakene.

Foto: Johan Moen / NRK

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor NRK.

– Handlet i god tro

Før helgen skrev jusprofessor Geir Woxholth på sin Facebook-side at det tidligere styret i Råde Frp brøt loven da de ga bort partimidlene før de meldte seg ut.

Woxholth uttalte senere til Fredriksstad Blad at politiet burde se nærmere på forholdet.

Fylkesleder i Østfold Fremskrittsparti, Leif Eriksen, sier til NRK at han ser alvorlig på at 50.000 kroner fra partikassa ble gitt bort.

– Partiet jobber med saken og skal diskutere i fylkesstyret hva som skjer videre, sier han.

Eks-medlemmene av Råde Frp hevder imidlertid at de handlet i god tro og etter Frps økonomiregler og vedtekter da de valgte å gi bort pengene.

– Dersom det likevel skulle vise seg at vår tolkning av Frps vedtekter ikke er korrekt, vil vi selvsagt rydde opp i det.