Hopp til innhold

Frokost skal gi bedre skole

Tre videregående skoler i Østfold skal teste ut en ny ordning med skolefrokost. Håpet er mer lærevillige elever.

Skolefrokost glemmen

En forsmak? Det blir ikke roastbeef og potetsalat hver dag, men tre videregående skoler satser på at morgenmette elever skal gi bedre skoledager.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Pengene til prøveordningen kommer fra fylkeskommunen, og meningen er å gjøre dette til en varig ordning fra neste skoleår.

Sunt og billig

I dag var det roastbeef, eggerøre og laks. Fremover blir det ferskt brød, pålegg og kornblandinger. Ikke like fint og fjongt, men så skal det bare koste elevene fem kroner. 

Dette gir både elevene og lærerne en bedre start på skoledagen, tror Glemmens rektor, John Kristiansen.

- Vi har gjort oss erfaringer med at den første timen går veldig mye bort fordi man ikke har vært stimulert, eller har spist frokost hjemme, sier Kristiansen. 

Fredrikstad, Moss og Askim

Glemmen er en av tre videregående skoler i Østfold som er med i prøveprosjektet, sammen med Malakoff i Moss, og Askim videregående skole.

Til sammen får 6.000 elever i den videregående skolen i Østfold det samme tilbudet. Frokosten prøves ut i ett år og koster fylkeskommunen 1,6 millioner kroner. Ingen andre fylker i Norge satser like mye.

Best for de som må tidligst opp

Kristiansen tror et slikt tilbud spesielt vil passe de som har lengst skolevei. Rektoren tror enkelte av elevene som går på fylkeslinjene har slitt med å få en riktig matstart på skoledagen.

John Kristiansen venstre
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

- Folk har reist hjemmefra klokken seks om morgenen, og da blir det kanskje så som så med frokosten. Da er det veldig positivt å kunne by på noe å spise før skoledagen starter, sier Glemmens rektor.

God respons blant elevene

 Og elevene vet å sette pris på maten. Ihvertfall på ordningens første dag.

- Jeg syns det er bra at det er billig mat, sier Steffen Ringsrød Kristiansen.

- Frokost er viktig.

- Jeg smører som oftest matpakke selv, men det blir jo mye bedre å få mat her, sier Kristina Vik