Hopp til innhold

Fritidsbåt delte kajakken i to

De to padlerne havnet i Oslofjorden, mens båten kjørte videre uten å stoppe. – De har hatt griseflaks, sier redningsskipper.

Kajakk delt i to

DELT: Slik så kajakken ut etter sammenstøtet med båten.

Foto: Oslo Brann og redningsetat

Under en befaring onsdag fikk brannbåten «Redningen» øye på to padlere som lå og vinket i vannet. Da de kom helt frem til kvinnene, oppdaget de at den ene kajakken var knust.

– Raskt fikk vi dratt kajakkene og de skrekkslagne kvinnene ombord i brannbåten, skriver Havnebrannstasjonen i et facebookinnlegg.

– Det var et brutalt syn, kajakken var delt i to, sier skipper på «Redningen», Gorm Laursen til NRK.

Kvinnene fortalte redningsmannskapet at de hadde blitt truffet av en båt i stor hastighet. Ifølge kvinnene hadde ikke båten gjort noen forsøk på verken å styre unna eller stoppe. De to padlerne ble plukket opp ved Bleikøyflaket i Oslofjorden.

– De har hatt griseflaks, for det var kun en halv meter både foran og bak før dette kunne ha gått skikkelig dårlig, sier Laursen.

Opplever lignende hvert år

Sveinung Oftedal

Leder i Oslo Kajakklubb og styremedlem i Norges padlerforbund, Sveinung Oftedal sier han blir skjelven av å se bildene av den knuste kajakken.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Jeg blir helt skjelven når jeg ser disse bildene, sier leder i Oslo Kajakklubb og styremedlem i Norges padlerforbund, Sveinung Oftedal.

Han forteller at de opplever lignende hendelser hvert eneste år.

– I fjor ble en i vår klubb påkjørt av en motorbåt og dratt under båten, kun centimeter fra propellen. I tillegg har vi ofte hendelser der store bølger og båter med høy fart gjør padlere utrygge.

Oftedal reagerer på mangel på kjøreregler til vanns, spesielt i Oslofjorden der det er mye trafikk.

– Det er ikke et godt nok system for de myke og de harde trafikantene til sjøs. Det er jo ikke fritt frem for biler på land, da bør det heller ikke være fritt frem for hvor fritidsbåter kan ferdes til sjøs. Det er padlerne som i dag er taperne i Oslofjorden.

– Ta hensyn

Heldigvis kom kvinnene uskadd fra hendelsen. Skipper Gorm Laursen foreller at kvinnene virket sjokkerte og preget av det som hadde skjedd, men at de forklarte hendelsen klart og tydelig.

– I ulykker som dette har en ikke noe annet å stole på enn flaksen. Padlere er veldig sårbare mot en motorbåt, kun ett slag mot hodet kan gjøre en bevisstløs, sier leder i Oslo Kajakklubb, Sveinung Oftedal,

Skipper Gorm Laursen forteller at det var sterk sol den dagen, så det er mulig at båtføreren har ikke sett de to kajakkene. Politiet etterforsker saken.

Han oppfordrer likevel alle båter til å ta hensyn til kajakker og oppfordrer samtidig kajakkpadlere til å gjøre tiltak slik at andre kan se de best mulig. Også Oftedal har en oppfordring.

– Det er to ting som er viktig. Det ene er lav fart slik at padlerne føler seg trygge og at en ikke lager for store bølger. Det andre er å ha en god sikkerhetsavstand til kajakken, slik at en unngår kollisjoner på denne måten, sier han.

Kajakken ble delt i to

Det var griseflaks at båten ikke traff personer, ifølge skipperen om bord i brannbåten.

Foto: Oslo brann og redningsetat