Den nye privatdrevne skolen i fjellbygda er den første grendeskolen i landet som er reddet siden friskoleloven ble innført.
Foreldrene har kjempet for dette siden kommunen la ned den offentlige skolen våren 2003. Det siste året har foreldrene drevet hjemmeundervisning av elevene.

Fra klasserommet. Alle foto: Gunnar Grimstveit.
Naturen som klasserom
Inne i klasserommet er det god plass til de 24 elevene og tre lærerne, men meningen er at man ikke bare skal sitte inne i skoletiden.
- Vi skal drive etter læreplanen for grunnskolen, men skal bruke mer av naturen som klasserom enn den ordinære skolen som regel praktiserer, sier daglig leder Kjærlaug Pedersen ved Vats friskole.
- En seier
Styreleder Ole Johan Lofthus syntes åpningen av skolen er en seier for bygdas kamp mot sentralisering.
- Vi har vunnet fram og fått beholde vår egen skole der de aller fleste av bygdas unger kan få sin undervisning, understreket Lofthus.
Vats har tradisjon med friskoler. Kommunen prøvde også å ta fra bygda skolen i 1963. Den gang startet bygdefolket sin egen privatskole som var i drift i ti år, fra 1963 til 1973.
- Skolehistorisk
Førsteamanuensis i pedagogikk, Christaian Beck, mener Vats friskole i Hallingdal er skolehistorie.
Beck tror mange grendeskoler kan bli opprettholdt hvis folk i nærmiljøet kjemper slik folket i Vats har gjort for å beholde skolen sin.