Frifunnet i Martine-saken

Dagmammaen som var tiltalt for å ha skadet 13 måneder gamle Martine slik at hun døde, er frifunnet.

Martine

Martine ble bare 13 måneder gammel.

Foto: Privat

Aktor i saken, Marit Formo, la ned påstand om syv og et halvt år i fengsel i Ringerike tingrett. Formo mente at dagmammaen mistet kontrollen over seg selv og ristet den 13 måneder gamle jenta mot et hardt underlag.

Dette har retten ikke funnet grunnlag for å dømme kvinnen for og har derfor frifunnet henne.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

Statsadvokat Marit Formo ble ikke hørt i tingretten, og dagmammaen er nå frikjent i saken.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vi har mottatt dommen og dette er ikke i samsvar med påtalemyndighetens syn i saken. Vi vil nå gå igjennom dommen og lese tingrettens begrunnelse nøye. Vi vil også vurdere om saken skal ankes slik at saken får en ny behandling i rettssystemet, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

– Er du overrasket over utfallet i denne saken?

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på reaksjoner på dommen, fordi jeg ikke har fått gått nøye igjennom den selv enda.

– Ikke sikre nok bevis

Ringerike tingrett har i sin domsslutning konkludert med at det ikke er klart om den 13 måneder gamle jenta var skadet før over leveringen til dagmammaen eller om hun ble skadet etterpå. I dommen går det frem at alle eksperter, er enige om at de store skadene i bakhodet til Martine, høyst sannsynlig er påført med stor kraft. Tingretten frikjenner også dagmammaen for erstatningsansvar overfor jentas foreldre.

– Dette er et skuffende og overraskende resultat, sier bistandsadvokat for jentas foreldre, Marius Staurset.

– Har du snakket med foreldrene til Martine, hva sier de?

– Ja, de er veldig skuffet over resultatet. De vil nå avvente å se hva statsadvokaten gjør videre.

Hva skjedde egentlig med Martine?

Den spesielle saken går helt tilbake til 4. september i 2006. 13 måneder gamle Martine blir levert til dagmamma på morgenen. Kun noen timer senere tar dagmammaen kontakt med foreldrene og forteller at Martine er i dårlig form. Martine blir først lagt inn på Ringerike sykehus hvor det blir avdekket alvorlig hodeskader og barnet fraktes videre til Rikshospitalet i Oslo. Etter noen dager dør barnet.

Etter dødsfallet undersøkte politiet foreldrene, men rettet etter hvert mistanken mot dagmammaen. Etter at saken først ble henlagt 2. april 2008, omgjorde riksadvokaten henleggelsen. Etter en ny og omfattende etterforskning ble saken igjen henlagt i 2009. Leger og sakkyndige konstaterte at jenta var påført alvorlige hodeskader, men det var den gang vanskelig å fastslå tidspunktet.

Så kom den nye «cold case»-gruppen ved Kripos på banen. Etter press fra Martines foreldre og Stine Sofie-stiftelsen har denne gruppen bistått politiet i Sørøst politidistrikt med etterforskningen, som i 2017 endte i en tiltale.

Det er med bakgrunn i nye medisinske metoder at politiet mente å kunne stadfeste når den ett år gamle jenta fikk skadene, og som dannet bakgrunnen for den nye tiltalen mot dagmammaen – 12 år etter dødsfallet.

Thomas Randby og Sidsel Katralen har vært forsvarere for kvinnen. De er enige i dommen.

– Vi er ikke overrasket over dommen etter alle bevisene som er ført i rettssaken, sier Randby. Han har også snakket med sin klient.

– Hun er svært lettet i dag og håper det sammenhengende marerittet siden 2006 nå er over.