Kulturledere blir ikke kloke på fylkeskulturscenen

I februar bestemmer fylkets politikere om det skal brukes 270 millioner kroner på å bygge en fylkesscene i Fredrikstad.

Geir Meum Olsen

Daglig leder ved Parkteatret i Moss klarer ikke helt å se ideen bak fylkeskulturscenen.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Mette Killingmo

Mette Killingmo håper at det vil være plass til Askim Kulturhus – selv med en fylkeskulturscene.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Det rigges opp til konsert i Askim Kulturhus – en institusjon som har vokst, og der besøkstallene stiger, sakte, men sikkert.

Men daglig leder Mette Killingmo må forholde seg til en virkelighet der eksistensen beror på offentlig støtte.

Og en fylkesscene i Fredrikstad vil fort føre til hardere kamp om de pengene.

– Det er viktig at dette ikke dreper oss i de mindre husene, men at det er plass til oss alle sammen. I ytre Østfold er det mange scener, men her i Indre Østfold er det kun én, sier hun.

I februar kommer avgjørelsen fra fylkets politikere om kulturscenen til over en kvart milliard blir en realitet. Allikevel sitter kulturledere i fylket fortsatt med flere spørsmål enn svar.

Les også:

– Sliter med å få tak i ideen

Fra Parkteatret i Moss har det tidligere kommet kraftig kritikk av planene om fylkesscenen.

Nå er daglig leder Geir Meum Olsen med på dialogen – men han har ikke blitt stort klokere.

– Ja, jeg sitter i et glasshus fordi vi driver et sted i Moss. Ja, jeg er opptatt av mer midler til Moss, selvfølgelig har vi egeninteresser i dette også. Men jeg sliter litt med å få helt tak i ideen, sier han.

Ved fylkesscenen er planen å tilby det de andre Østfoldscenene ikke kan. Men blir det ikke konkurranse med dem, kommer den i stedet til å konkurrere med godt etablerte tilbud i hovedstaden.

– Hvilken del av Østfoldkulturen denne fylkesscenen blir en storstue for er derfor et veldig sentralt spørsmål, mener Meum Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fylkeskulturscenen

Maskinhallen på Værste er et av alternativene til en fylkesscene.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

– En scene for de fleste

Inger-Christin Torp fra Østfold Arbeiderparti

Inger-Christin Torp fra Østfold Arbeiderparti.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

En fylkesscene i Fredrikstad skal være for de aller fleste, med tilbud og oppsetninger man ikke ser i Østfold i dag, det sier leder for kulturkomiteen i Østfold fylkeskommune, Inger-Christin Torp.

– En av forskjellene fra dagens scener vil være at vi vil få inn funksjoner vi ikke har lokaliteter for i dag. For eksempel orkester, akustisk musikk, operaoppsetninger, moderne dans og nysirkus, sier hun.

De første diskusjonene om en fylkeskulturscene i Østfold startet allerede på 90-tallet, og det har vært flere runder og diskusjoner, med både politikere og kulturledere.

Nå har man kommet så langt i prosessen at man har startet opp et forprosjekt. Dermed kan fylkesscenen være en realitet i løpet av få år – dersom politikerne sier ja.

– Da vil vi ha 12–1300 ståplasser som gjør at vi kan ha konserter, blant annet rockekonserter, og andre ting som man ellers ikke ville fått vist. Og vi vil ha 7–800 sitteplasser med mulighet for teateroppsetninger og underholdning, sier Torp.

Les også: