Stjal 40.000 kroner som skulle gått til julefeiring for fattige

Natt til mandag forsvant 40.000 kroner tiltenkt julefeiring for fattige under et innbrudd hos Frelsesarmeen. Nå har politiet beslaglagt pengene de tror stammer fra innbruddet.

Jorunn Myklebust viser frem et tomt pengeskrin

TOMT: Pengeskrinet hos Frelsesarmeen i Askim er helt tomt etter at tyver forsynte seg.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

– Politiet har ransaket en adresse i Askim og gjort funn av en større pengesum som sannsynligvis stammer fra innbruddet. En mann i 30-årene er pågrepet, skriver politiet på Twitter tirsdag kveld. Det skal ha blitt beslaglagt 35.000 kroner i forbindelse med ransakingen.

Natt til mandag tok uvedkommende seg inn i lokalene til Frelsesarmeen i Askim. Alt som lå igjen på kontoret, var et tomt pengeskrin.

Pengene som forsvant var fra lørdagens julemesse og fra de tradisjonelle julegrytene som står i sentrumsgatene. Pengene skulle leveres i banken på mandag.

– Det som er sårt er ikke at de har stjålet fra Frelsesarmeen, men fra dem som trenger det mest, sa en fortvilt korpsleder Jorunn Myklebust til NRK tirsdag.

Pengene – til sammen 40.000 kroner – skulle gått til barnefamilier og enslige som trenger litt ekstra hjelp i julehøytiden.

– I fjor var det 90 barnefamilier og enslige som var innom oss og fikk hjelp til jul. Jeg tror det blir minst like mange i år, sa hun.

Det var Smaalenenes Avis som først skrev om tyveriet.

Politiet startet etterforskning da de ble kjent med tyveriet. Dette ledet dem til en adresse i Askim.

Over 17.000 familier fikk julehjelp i 2018

I fjor fikk over 17.000 husstander i Norge hjelp fra Frelsesarmeen i forbindelse med julen. En stor andel av disse er barnefamilier. Det er en økning på over 4000 fra året før.

En måned før jul merker Frelsesarmeen pågang. På bare to timer fikk Frelsesarmeen i Skien 98 søknader om matkasse til jul.

– Vi er fremdeles tidlig i året juleutdeling. Vi er bekymret over hvor mange som trenger hjelp, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Finger som peker på vinduskarm som er ødelagt med brekkjern

Det er tydelige merker i vinduskarmen hvor tyvene brukte brekkjern for å komme seg inn.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Dekker tapet

Da tyveriet i Askim ble kjent, reagerte den lokale banken. Askim og Spydeberg sparebank var ikke i tvil – de ville dekke tapet.

– Vi så det som vår oppgave som lokalbank å bidra til at de som skulle glede seg over dette ikke ble skadelidende, sier banksjef Rune Hvidsten.

Det fikk Myklebust hos Frelsesarmeen til nærmest å bli målløs.

– Det er helt fantastisk. Målet vårt er at så mange som mulig skal få en god jul.