Hopp til innhold

Freder kantina på Freia sjokoladefabrikk

Freiasalen, med sine tolv Munch-malerier, og Freiaparken i Oslo fredes.

Freiasalen

KANTINE FYLT MED MUNCH-MALERIER: Freiasalen med sine 500 kvadratmeter ble tegnet av arkitekt Ole Sverre og oppført 1934. Salen brukes i dag som kantina for alle de ansatte. På tre av veggene henger tolv av Edvard Munchs malerier.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Sentralt i Freias sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo er Freiasalen og Freiaparken. Bak byggingen av begge deler lå en filosofi om et samlingspunkt for alle de ansatte.

På veggene i salen henger tolv av Edvard Munchs malerier. Parken utenfor har mange skulpturer av norske og europeiske kunstnere.

Nå har både de amerikanske eierne Mondelez og byantikvaren godkjent fredningsplanene som ble lagt frem før jul.

– Vi har ikke så mange anlegg av denne typen, og en park og et hus med så fantastiske bilder. Det er sjeldent, sier byantikvar i Oslo Janne Wilberg.

– Verdens fineste kantine

Wilberg får ikke uventet støtte av en av de 100 ansatte ved fabrikken, som selv bruker salen som kantine.

– Det er antageligvis verdens fineste kantine, sier Trond Bjerke, som er produksjonsmedarbeider på Freia.

Han er godt fornøyd med å nyte kaffen sin på en stol fra 1916 og til synet av tolv store Munch malerier.

– Jeg har selv invitert noen venner for å se på dette, og de må nesten klype seg i armen fordi det er en perle. Rett og slett, sier Bjerke til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Deler av Freia fredes

VERDENS FINESTE KANTINE: Fra venstre: Amund Kværner Hestetun, Vidar Hansen, Anders Tofte Wilhelmsen, Gunvor Collier og Trond Bjerke er alle enige om at de nok har verdens fineste kantine.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Vil vise frem kantina

Mondelez, som altså eier Freia, var i utgangspunktet skeptiske til en fredning fordi de fryktet at det skulle gjøre endringer vanskelig.

– Men nå tror vi det skal gå helt fint, sier administrerende direktør Dina Thune i Mondelez Norge.

– Freiasalen og Freiaparken har vært en del av vår bedrift i alle år. Og nå er det trivelig at byantikvaren ser på dette som så spesielt og viktig for industrihistorien i Norge at det fredes, sier Thune til NRK.

Hun har fått forsikringer fra byantikvaren om at Freia kan videreutvikle bedriften som de ønsker.

– Forskjellen er at dersom vi skal endre noe, så må vi gjøre det i dialog med byantikvaren.

Både Freiaparken og Freiasalen ble anlagt først og fremst med tanke på fabrikkens ansatte. Parken er derfor lukket mot gatene. Men nå vurderer Freia å åpne området for publikum.

– Det er en god tanke å åpne enda litt mer opp slik at folk kan få se på parken og salen. Det skal vi tenke på, sier Thune.

Skal likevel ikke flyttes

Også deler av hovedbygningen er nå fredet. Den sto ferdig på 1920-tallet, og var fabrikk. Den ble senere gjort om til administrasjonsbygg.

Mondelez har solgt dette bygget til en eiendomsutvikler, og det var opprinnelig bestemt at administrasjonen skulle flyttes til Nydalen. Nå har sjokoladeprodusenten skrinlagt planene, og skal isteden selv leie bygget de akkurat har solgt.

Freiaparken

LUKKET PARK: Freiaparken er en oase hvor de ansatte ofte tar lunsjpausen sin. Nå vurderer eierne å åpne parken også for publikum.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK