Hopp til innhold

Fredsprismedaljen lages i rettferdig gull

KONGSBERG (NRK): Onsdag ble årets fredsprismedalje gjort klar ved Mynta på Kongsberg. For første gang skjedde det med fair trade-sertifisert gull.

Lages i rettferdig gull

For første gang kan man spore gullet hele veien fra gruva til fredsprismedaljen. I år kommer gullet fra e sertifisert småskala gruveselskap i Colombia.

– Vi har vært og besøkt små gruver i Andesfjellene. Vi har sett gruver med forferdelige forhold, med barnearbeid, med forferdelig helsestandard og med miljømessige forhold som er helt uakseptable, sier administrerende direktør i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa før han legger til:

– Og så har vi vært og sett gruver som er sertifisert, som har hevet standarden, kvittet seg med barnearbeid og gjort forholdene for de ansatte anstendige. Og det har vi sagt at det vil vi være med på å støtte.

Får anstendig lønn

Ole Bjørn Fausa

Ole Bjørn Fause håper flere vil følge etter og at man i fremtiden også ser OL-medaljer i rettferdig gull.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Når den "Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog" mottar prisen i Oslo den 10. desember, kan Det Norske Myntverk for første gang garantere at gullet kommer fra gruver som driver miljømessig riktig og betaler gruvearbeiderne en anstendig lønn.

Ifølge Samlerhuset, som eier Myntverket, er det slik at myntbransjen ikke kjøper gull fra disse gruvene den dag i dag.

– Hva er da bedre enn å snakke med Nobelinstituttet. De sa ja, og da ble vi kjempeglade, forteller Fausa.

Ti sertifiserte selskaper

Gullgruvedrift er en svært viktig inntektskilde for mange fattige samfunn i Latin-Amerika, Afrika og Asia. Mesteparten av gullet som utvinnes i verden kommer fra store gruver som er regulert av internasjonale normer, men 10–15 prosent kommer fra småskalagruver, og i disse arbeider mer enn ti millioner mennesker.

– I øyeblikket er det ti sertifiserte gruveselskaper i Colombia, Peru, Bolivia og Mongolia. Og det er rundt 1200 arbeidere i disse gruvene, sier Kenneth Porter fra Alliance for Responsible Mining (ARM).

Fredsprismedaljen 2015

Onsdag formiddag ble fredsprismedaljen presset og preget ferdig hos Det Norske Myntverket på Kongsberg. Det var Tor Olav Moen Iversen som presset og preget ferdig fredsprismedaljen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Veldig stolte

Manuel Reinoso fra Peru er gruvearbeider og rettighetsforkjemper. I dag var han i Kongsberg og fikk se hvordan gullet ble bearbeidet til verdens kanskje mest prestisjetunge pris.

– Vi jobber på en veldig enkel måte. Vi har enkle maskiner og jobber under jorda, sier Reinoso.

– Hva vil det bety at fredsprismedaljen lages med sertifisert gull?

– Vi er veldig stolte av at dette blir brukt til Nobels fredspris, for nå vet vi hvor gullet havner. Det havner ikke til smugling eller andre aktører, vi kan spore gullet helt til kjøperen.

Håper OL følger etter

Ved Samlerhuset håper man dette blir en inspirasjon for hva slags gull andre velger å bruke i blant annet medaljer og utmerkelser.

– Det er en stor myntbransje, som består av 250 nasjonalbanker, og ingen har gjort noe med dette før. Det er selvfølgelig en skam. Vi håper vi kan påvirke mange. Kanskje kan OL-medaljene fremover komme i rettferdig gull? Det er målet vårt, avslutter Fausa.