Hopp til innhold

Fredriksten - Nordens Gibraltar

Neste år skal et nytt historisk skuespill fremføres på festningen i Halden. Spillet handler om den spente situasjonen mellom Norge og Sverige i 1814.

Fredriksten festning, Halden

SPENNENDE DAGER SOMMEREN 1814. På festningen utgjorde besetningen i 1814 rundt 900 mann i tillegg til offiserene. Svenskene rykket inn over grensen den 29. og 30. juli med mellom 5.000 og 6.000 soldater.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Stykket skal ha premiere den 16. august 2014, 200-års dagen for overleveringen av Fredriksten til svenske tropper etter undertegnelsen av Mossekonvensjonen, sier manusforfatter Kristin Søhoel til NRK.no.

Hun lover spennende forestillinger på Dronningens bastion, der fire-fem skuespillere og mange statister involveres.

Les også:

Kristin Søehoel

LOVER SPENNENDE SKUESPILL. - Handlingen i stykket er basert på hendelsene på Fredriksten Festning fra 29/30. juli til 16. august 1814, forteller manusforfatter Kristin Søhoel.

Foto: Lillian Nygaard

Nordens Gibraltar

Det var kronprins Karl Johan, senere konge i Sverige og Norge fra 1818 til 1844, som kalte Norge for "Nordens Gibraltar".

- Han så både den geografiske likheten, men kanskje mest den symbolske med Gibraltar som en isolert liten enklave i fremmed kontrollert territorium, sier Kristin Søhoel til NRK.

Anledningen var under krigen mellom Norge og Sverige i august 1814, da svenskene etter hvert okkuperte det meste av Østfold, men Fredriksten holdt stand helt til våpenhvilen mellom landene ble inngått.

Les også:

Fredriksten festning

FESTNINGEN OG BYEN SOM KULISSE. Forestillingen skal spilles utendørs på Dronningens bastion på Fredriksten festning, på stedet der de historiske begivenhetene fant sted, og med byen, havnen og de svenske kanonstillingene som bakgrunnsteppe.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fritt Ord støtter manuskriptet

Kristin Søhoel fikk tidligere i år 50.000 kroner i manusstøtte fra Stiftelsens Fritt Ord, som blant annet støtter en del kulturtiltak i Norge.

- Jeg må understreke at dette ikke er noe soloprosjekt, selv om manusstøtten ble innvilget meg.

Spillet er et samarbeidsprosjekt mellom Fredriksten festnings venner (FFV), Fredriksten kommandantskap (Forsvaret), Halden kommune, Østfold teater og en rekke lokale lag og foreninger, forteller Søhoel.

Styringsgruppen for "Fredriksten - Nordens Gibraltar" består av Magne Rannestad (leder), Fredriksten festnings venner, Dag Strømsæther, Fredriksten kommandantskap og Ida Fredriksen, Østfold Teater.

- Det søkes støtte til prosjektet flere steder, og det er tatt godt imot, sier Kristin Søhoel.

Les også:

Kan bli flere forestillinger

I følge Søhoel er det ikke tatt stilling til hvor mange forestillinger, som skal settes opp etter premieren den 16. august.

- Det historiske spillet om hendelsene på Fredriksten festning i 1814 er et viktig element i Fredriksten festnings markering av Grunnlovsjubileet i 2014, forteller hun.

Tre profesjonelle skuespillere skal bekle de største rollene.

I tillegg skal flere erfarne amatørskuespillere, samt amatører og statister fra lokale teatergrupper og militærhistoriske foreninger delta.

- Forestillingen skal spilles utendørs på Dronningens bastion på Fredriksten festning, på stedet de de historiske begivenhetene fant sted, og med byen, havnen og de svenske kanonstillingene som bakgrunnsteppe, sier Søhoel.

Manusforfatter: Kristin Søhoel
Instruktør: Anders Nilsson, Østfold teater
Produksjonsleder: Trine Wille, Østfold Teater.

Overga seg aldri i krig

Norge hadde svak arme og utilstrekkelig sjøforsvar i 1814, og i tillegg var økonomien elendig og forsyningene dårlige.

På festningen i Halden utgjorde besetningen 900 mann i tillegg til offiserene, mens svenskene rykket inn over grensen den 29. og 30. juli i 1814 med et sted mellom 5.000 og 6.000 mann.

Det var harde kamper et par dager forskjellige steder i Halden, før de norske styrkene ble trukket inn på festningen.

I dagene frem til underskivelsen av Mossekonvensjonen, forsvarer general Ohme og hans besetning festningen, mens det politiske spillet foregår.

Natten til den 16. august 1814 kommer beskjeden til kommandanten på festningen om at Fredriksten straks skulle overleveres til Hans Majestet Kongen av Sverige.