Hopp til innhold

Fredrikstadmannen blir løslatt

Den 38 år gamle mannen fra Fredrikstad, som er begjært utlevert av italiensk politi, er løslatt fra varetekt. Justisdepartementet har formelt avslått utleveringsbegjæringen.

Pågrepet sammen med Krekar

Mannen, som er bosatt i Fredrikstad, er opprinnelig fra samme område som Krekar.

Foto: Privat / NRK

38-åringen ble pågrepet natt til torsdag 12. november samtidig med mulla Krekar og en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen. De ble pågrepet fordi italienske myndigheter mener de har tatt del i et terrornettverk ved navn Rawti Shax.

Italia har begjært mulla Krekar og 42-åringen utlevert. De to ble forrige uke varetektsfengslet i påvente av at utleveringsbegjæringen behandles.

Norsk statsborger

38-åringen er norsk statsborger. Han kan derfor ikke utleveres til Italia.

Mannen har de siste årene vist støtte til Krekar gjennom sin åpne Facebook-side der han også har lagt ut bilder av seg selv hvor han poserer med Najumuddin Faraj Ahmad.

Mannen ble fengslet i to uker etter pågripelsen. I slutten av november forlenget Oslo tingrett fengslingen i inntil fire uker, en periode som skulle løpt fram til første juledag.

Mannen ble løslatt i formiddag.

Etterforskes ikke i Norge

– Slik som informasjonsgrunnlaget er, har vi ikke funnet grunn til å starte en egen etterforskning mot ham nå, sier politiadvokat Signe Aalling i PST til NRK.

Norske myndigheter vil vurdere å ta over etterforskningen av ham, dersom italienske myndigheter ber om det.

I lys av pågripelsen og beslag foretatt hos han som mistenkt i italiensk etterforsking, er det formelt riktig å si at han fortsatt har status som siktet.