Hopp til innhold

Skole måtte avbryte eksamen på grunn av varmen

Elevene ved Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad ble sendt hjem fra skolen fordi klimaanlegget ikke taklet det varme været.

Vifter i gymsalen på Haugeåsen skole

Det ble plassert ut flere vifter i gymsalen, men det var ikke nok til å holde temperaturen nede.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

– Jeg er ikke så god i nynorsk fra før, og det ble bare verre av varmen. Vi satt der og døde litt. Jeg er veldig glad for at vi slipper nå, sier elev Nora Johnsen Røst til NRK.

Alle elevene ved Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad ble i dag sendt hjem av ledelsen på skolen fordi det ble alt for varmt og dårlig luftkvalitet i klasserommene.

Elevene som hadde eksamen i norsk sidemål, som foregikk i den litt kjøligere gymsalen, ble sittende en time lenger enn de andre elevene, men også de ble sendt hjem klokken 13.

Temperatur i gymsalen på Haugeåsen

Termometeret i gymsalen på Haugeåsen skole viste over 30 grader en drøy halvtime etter at alle elevene hadde forlatt rommet.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

– Det ble veldig varmt og vanskelig å tenke og fokusere. Det var noen vinduer som var åpnet i rommet ved siden av, men det hjalp ikke så veldig mye, sier Oda Marie Veum i 10.-klasse.

Gymsalen ble også fylt opp med de viftene som var tilgjengelig, uten at det hjalp noe særlig på temperaturen innendørs.

– Det er 30 grader i lokalene og vi bestemte derfor å sende hjem elevene og avbryte eksamen i samråd med Utdanningsdirektoratet. Vi har kjøpt inn vifter og åpnet alle vinduene, men med nesten 60 personer inne i rommet, så gikk det ikke, sier rektor Mona Häckert.

Rektor Mona Häckert ved Haugeåsen

Rektor Mona Häckert har sendt ut melding til alle de foresatte ved skolen om at barna har blitt sendt hjem.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

Temperaturen vil øke

Ifølge Meteorologisk Institutt lå temperaturen i Fredrikstad på rundt 27 grader klokken 12 onsdag. Men de anslår at temperaturen vil stige jevnt frem til rundt klokken 15-16 i ettermiddag.

Haugeåsen skole har også tidligere slitt med varme klasserom når det nærmer seg sommer, men det er første gang skolen har avlyst en eksamen.

– Vi har blitt lovet en utbedring av klimaanlegget, men det har nå stått på vent i fem år. Nå er arbeidet utsatt til etter jul, sier Häckert.

Må finne alternative klasserom

Hjemsendingen medfører også at sidemåls-eksamen ved skolen blir annulert.

– Det er litt deilig. Men samtidig er det kjipt fordi vi har jobbet så lenge med eksamen, sier Anna Camilla Solheim.

Haugåsen skole har rundt 470 elever og nesten 60 ansatte. Skolens ledelse har sendt melding til de foresatte og orientert om situasjonen.

– Lærerne sitter nå samlet og planlegger hvordan vi skal få gjennomført undervisningen utenfor skolebygget. Vi har mange elever, så det er ikke bare å ta dem med ut i skolegården eller i marka, sier rektor Häckert.

Gymsalen på Haugeåsen skole

Elevene som hadde eksamen fikk nesten hver sin vifte til slutt, men skolen bestemte likevel å avbryte.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK