Har hengt stillehavsøsters og søppel på juletreet

Alt er uønsket i norske hav. Nå pryder plast, skrot og stillehavsøsters det offisielle juletreet i Fredrikstad.

Juletre på torget i Gamlebyen i Fredrikstad

KONGENS TORV: Juletreet i Gamlebyen i Fredrikstad står plassert midt på torvet. Byens grunnlegger, Fredrik II, står støtt plassert foran grana.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen/NRK

– Dette er østersskjell og linseholdere. Det blir veldig variert og fint.

Kunstner Christine Istad viser frem et langt tau hvor små og store skjell og biter av plast er festet.

Det tradisjonsrike juletreet i Gamlebyen i Fredrikstad er i år pyntet på utradisjonelt vis.

All juletrepynten er kortreist. Det er nemlig funnet i havet bare noen fiskesprett unna.

– Det er så ekstremt fokus på pynt, plast og dritt og sånne billige greier. Det er et overforbruk på unødvendige ting, sier Istad.

– Det er egentlig mye vakrere å bruke ting fra naturen til pynt i stedet. Jeg skjønner ikke alle billigbutikkene som er stappet med all shiten som bare blir kastet. Det er frustrerende å se på.

Juletrepynt

Julepynten hører ikke hjemme i norsk natur – alt er funnet i sjøen.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Hentet i Oslofjorden

Det er Miljøstiftelsen elv og hav som står for pyntingen.

– Budskapet er å løfte de utfordringene som havet har, spesielt i Oslofjorden, inn i juletreet. To av utfordringene i Oslofjorden henger på treet her, sier prosjektleder Sten Helberg.

Juletrepynt i plast

Julepyntet er kortreist.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Det er historisk lite torsk i Oslofjorden og strandsonen bygges ned. Ærfugl dør, blåskjell forsvinner og nye arter tar over. Den skadelige stillehavsøstersen fortsetter å spre seg.

Den uønskede arten og søppel henger nå på juletreet.

– Jeg ser jo den problematikken hver dag, men det gjør ikke folk flest. Jeg håper dette kan bidra til at folk blir mer oppmerksomme på hva som skjer der ute, sier Helberg.

Ordfører i Fredrikstad, Siri Martinsen (Ap) mener det er viktig å ha fokus på klima og miljø i jula.

– Jeg synes det er kjempekult. Det har en tung symbolverdi å bruke julen til å markere viktigheten av rene hav, klima og miljø.

Snakkis blant folk

Gamlebyen er en populær destinasjon for både turister og innbyggerne i Fredrikstad. Festningsbyen er også kulisse for NRKs nye julekalender «Kristiania magiske tivolitheater».

– Jeg syns det er veldig bra, det er rett og slett en «reminder», og jeg tror det blir en snakkis. Det kunne gjerne vært mer informasjon om hva man enkeltvis kan gjøre for å bidra til miljøet, sier Torill Nystuen Veflingstad.

Torill Nystuen Veflingstad og Jon Nystuen Veflingstad.

Torill og Jon Nystuen Veflingstad fikk en påminner da de så julepynten.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Hun og mannen er fra Elverum, men har bodd i Fredrikstad de siste 14 årene. Da de flyttet sørover ble begge sjokkert over hvor mye søppel som lå langs kysten.

– Det er jo ikke slik på fjellet, men det er helt forferdelig å se at det flyter søppel opp fra vannet. Så det er helt fantastisk at folk stiller opp og bidrar til miljøet, sier hun.

Kristin Aas bor bare et steinkast fra juletreet på torget.

– Jeg bor her i Gamlebyen og jeg var spent på hvordan resultatet kom til å bli. Jeg må si at budskapet er fint, men jeg foretrekker tradisjonell julepynt, sier Aas.