Hopp til innhold

Fredrik Fasting Torgersen (80) er død

Fredrik Fasting Torgersen ble dømt for drap i 1958, men har hele tiden hevdet sin uskyld. – Han har selv følt seg frifunnet fordi han har fått så mye støtte, sier jusprofessor.

Fredrik Fasting Torgersen i stua hjemme hos kjæresten.

Fredrik Fasting Torgersen kjempet for sin frifinnelse i 56 år. Her er han i stua hjemme hos kjæresten tidligere i år.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Fredrik Fasting Torgersen ble 16. juni 1958 dømt til livsvarig fengsel for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo. Han slapp ut etter å ha sonet 16 år.

Han har hele tiden nektet seg skyldig og har jobbet for gjenopptakelse.

Så sent som i forrige uke ble Torgersen-saken begjært gjenopptatt for sjette gang.

Torsdag døde han.

Har analysert bevisene fra 1958

Pål W Lorentzen

Advokat Pål W Lorentzen

Foto: cf-wesenberg

Advokat Pål W. Lorentzen kom inn i saken for et år siden.

– Heldigvis fikk han oppleve at begjæringen om gjenåpning ble sendt. Det er jo et lite lyspunkt, men det er veldig trist at han selv ikke får oppleve en forhåpentlig gjenåpning av denne saken.

Lorentzen sier de har jobbet intenst med denne saken ett helt år, med advokat Cato Schiøtz i spissen. Han sier også at saken kommer til å gå sin gang fremover.

– Nye analyser viser at de tekniske bevisene ikke har avgjørende beviskraft, men heller ikke de taktiske bevisene holder.

Drapsnatten

Problemene for Fredrik Fasting Torgersen begynte en desemberkveld i 1957. 16 år gamle Rigmor blir funnet død i bygården i Skippergata der hun bor.

Hun ligger under en kjellerlem, på ryggen, med den ene armen halvt innunder seg. Noen har stablet gammelt materiale oppå henne og tent på.

Rundt 600 meter unna er 23 år gamle Fredrik blitt arrestert en halvtimes tid tidligere, mistenkt for sykkeltyveri. Så blir han siktet og tiltalt for å ha fulgt etter Rigmor hjem, for å ha forsøkt å voldta og kvele henne.

– Følte seg frifunnet

Professor i strafferett Ståle Eskeland har kjent Fredrik Fasting Torgersen i 20 år, og vært en av de sterkeste støttespillerne i alle år.

– Det er tragisk at han ikke fikk oppleve å bli frifunnet. Det er umulig at saken ikke blir gjenopptatt denne gangen, og i så fall vil han bli frifunnet, hevder han.

Fredrik Fasting Torgersen (t.h.) sammen med jusprofessor Ståle Eskeland

Jusprofessor Ståle Eskeland sammen med Fredrik Fasting Torgersen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Eskeland mener det er en feilslutning at Fasting Torgersen er skyldig selvom saken hans aldri har blitt gjenopptatt tidligere.

– Systemet har bare gjentatt feilene gang på gang på gang. Men han følte seg selv frifunnet, fordi så mange har støttet ham - både jurister og andre eksperter, og vanlige folk.

– Var ikke på åstedet

Et bitt i brystet på den døde, barnåler i en buksebrett og avføring på skoen er de tekniske bevisene advokatene nå angriper.

Også de taktiske bevisene er viktige i begjæringen om gjenopptagelse som ble sendt forrige uke.

– Det er svært liten sannsynlighet for at Torgersen kan ha vært på åstedet. En riktig rekonstruksjon ville vist at han aldri kunne ha møtt Rigmor Johnsen den kvelden, hevder Pål W. Lorentzen.

Fredrik Fasting Torgersen-rettsaken

Her fra Lagmannsretten i 1958 der saken ble behandlet.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix