Hopp til innhold

Dette bør du ikke gjøre om du er gravid

Risikoen for å få infeksjoner ved keisersnitt øker dersom den gravide er barbert nedentil. Det er det mange som ikke er klar over.

Gravid mage

Mange gravide vet ikke at det er større fare for infeksjoner ved keisersnitt hvis man er intimbarbert (illustrasjonsbilde).

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Hanne Bergene

Gravide Hanne Bergene var ikke klar over problemstillingen.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det har jeg ikke blitt informert om. Jeg har fått oppfølging av både lege og jordmor, men dette var helt nytt, sier gravide Hanne Bergene fra Drammen til NRK.no.

Fare ved keisersnitt

Over halvparten av unge gravide velger nå å intimbarbere seg før de skal føde. Mange gjør nok det for å føle seg mer renslig, men mangel på beskyttende hårvekst kan skape problemer ved keisersnitt.

– Da skal det skjæres et dypt kutt i det samme området. Hvis man er nylig barbert, er det større fare for å få infeksjoner i såret, forteller Mette Walberg, smittevernoverlege ved Vestre Viken helseforetak.

Ikke alle blir informert

Mette Walberg

Mette Walberg, smittevernoverlege i Vestre Viken helseforetak ber alle gravide om å unngå intimbarbering.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I dag blir kvinner som skal ta et planlagt keisersnitt oppfordret til å unngå barbering i ukene før fødselen. Gravide som i utgangspunktet skal gjennomføre en vanlig fødsel, får ikke en slik oppfordring. Enkelte gravide ender allikevel opp med å måtte ta keisersnitt.

– Informasjonen bør derfor nå ut til alle gravide. Alle kvinner bør unngå intimbarbering de siste to ukene før de skal føde, sier Walberg.

Infeksjonsforekomsten ned i Bærum

Infeksjonsforekomsten ved keisersnitt ligger på rundt åtte prosent på landsbasis. I Bærum har de den senere tiden informert alle gravide om at de bør unngå intimbarbering før fødselen. Det har gitt resultater.

– På Bærum sykehus lå infeksjonsforekomsten vesentlig over landsgjennomsnittet i 2007. Vi startet da med å oppfordre gravide til å unngå intimbarbering. Infeksjonsforekomsten er nå nede på tre prosent, forteller Walberg.

For mange er denne informasjonen ny, også for helsepersonell.

– Mitt inntrykk er at det stemmer at flere barberer seg nedentil, men jeg har ikke fått noen tilbakemelding om at dette er et problem, sier Marit Tabutiaux, kommunejordmor på helsestasjonen på Fjell i Drammen.

Flere skal informeres

Nå skal også informasjonen nå ut til gravide som er tilknyttet Drammen sykehus.

– Det skal blant annet lages nye informasjonsbrosjyrer. Primærhelsetjenesten skal også bli informert, slik at de kan spre informasjonen videre ut til de gravide, forteller Walberg.

Gravide Hanne Bergene fra Drammen setter pris på at alle gravide skal motta ny informasjon.

– Som førstegangsfødende har man nok av bekymringer knyttet til fødselen, og infeksjoner vil man nødig ha, avslutter Bergene.