Fraråder bading: – Følg med på olje og lukt

Bymiljøetaten i Oslo advarer mot bading en rekke steder i Oslo, og ber publikum være oppmerksomme.

FYRINGSOLJE: Flere tusen liter fyringsolje har lagt seg som et tynt lag på vannet. FOTO: ROLF PETTER OLAISEN /NRK

Onsdag ettermiddag lekket det flere tusen liter fyringsolje ut i Alnaelva fra anlegget til Sporveien på Ryen. Oljen endte i sjøen og som følge av dette er Sørenga Sjøbad stengt.

Bymiljøetaten oppfordrer nå folk til å være oppmerksomme før de hopper ut i vannet på Hovedøya, Bleikøya og Tjuvholmen.

– Vil fordampe

– Følg med på olje og lukt, sier Monica Olsen, pressekontakt i Bymiljøetaten.

Hun forklarer at det flere steder ligger en tynn oljefilm på vannet, men at denne etter hvert vil fordampe.

Brannvesenet arbeider med å begrense skadene.

– Det er ikke voldsomme mengder olje ute i fjorden nå. Vi er ute på ekspedisjon jevnlig, men folk må se etter og sjekke at det ikke er olje i vannet før de bader, sier Monica Olsen.

Flere tusen liter

Miljøbyråd, Lan Marie Nguyen Berg sier hendelsen er svært alvorlig, og Bellona anmelder Sporveien. Sporveien har forståelse for anmeldelsen og sier dette kan bidra til å få klarhet i hva som har skjedd.

Det er fortsatt usikkert når Sørenga Sjøbad kan åpne igjen.

Ifølge kommunikasjonssjef i Sporveien var det totalt 22.000 liter olje som lekket ut fra anlegget på Ryen. Men brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug sier at de har hentet opp rundt 35.000 liter olje fra vannet.

Utslipp.

Brannvesenet har lagt ut lenser i Oslofjorden for å fange opp fyringsoljen. FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi la raskt ut en lense en halvtime etter at meldingen om utslippet kom. Før vi fikk lagt den første lensa kom del olje ut i sjøen. Det er vanskelig å gjøre noe med den tynne filmen som ligger oppå sjøen nå, uttalte brannsjef Jon Myroldhaug under pressekonferansen.

Politiet etterforsker saken og Sporveien har en privat gransking for å finne ut hva som har skjedd.

– Beklager dypt

– I Sporveien er vi svært lei og for den oppståtte situasjonen, og vi beklager dypt, sier Torgeir Kristiansen, konserndirektør for kommunikasjon i en pressemelding.

Lekkasjen skjedde i forbindelse med tømming av noen tanker. To profesjonelle firmaer var leid inn for å tømme tre tankene. Norsk Spesialolje bekrefter at de er involvert, men vil ikke kommentere saken.

Ifølge Sporveien er det selskapet TT teknikk som hadde hovedansvar for arbeidet. Heller ikke de ønsker å kommentere saken og refererer til Sporveien.

Vask med såpe og vann

Selv om det nå frarådes å bade flere steder, har Bymiljøetaten råd om hva du skal gjøre hvis du er i kontakt med oljen:

  • Hvis man får olje på huden: Vaskes av med såpe og vann. Huden kan bli irritert. Bruk gjerne fuktighetskrem etter vask.
  • Hvis man svelger olje: Stoffet kan irritere og gi brekninger. Melkeprodukter kan redusere plagene. Hvis du kaster opp mer enn en gang, kontakt lege.
  • I luftveiene: Olje fordamper og kan gi irritasjon i luftveier og øyne. Forlat stedet. Tungpust kan oppstå straks eller noen timer etter innånding eller brekninger. Hvis man blir tungpusten bør man kontakte lege.