Hopp til innhold

Frakter Teslaer med dårlige trailere

En bilfrakter med nye Teslaer kolliderte torsdag kveld på E6 i Østfold, mens to andre fikk kjøreforbud på Svinesund. Tesla Norge sier de setter sikkerheten først og vil følge opp saken.

Trailer med knekk etter kollisjon

Den litauiske traileren med nye Teslaer strandet ved Sonsveien stasjon etter å ha hatt et uhell på E6 ved Moss. Det øvre bildekket har fått en knekk og heller til siden.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det var på vanskelig snøføre torsdag ettermiddag at en trailer lastet med nye Teslaer var involvert i en kollisjon med en mindre varebil på E6 nord for Moss.

Ifølge politiet har de to bilene ligget ved siden av hverandre på motorveien da uhellet skjedde.

Knekt biltrailer med Teslaer

Det øvre bildekket lå på skrå etter at et stag knakk i kollisjonen på E6. To andre trailere med Teslaer fikk kjøreforbud på Svinesund på grunn av dårlige dekk og overlast.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Da politiet kom på stedet, fikk traileren med Teslaer kjøreforbud på grunn av manglende lys, og den hadde fått en større skade foran.

I morges sto traileren parkert på Sonsveien stasjon i Vestby og hadde skader på alle kanter. Et stag som holder det øvre bildekket oppe hadde knekt, og alle kjørelys bak manglet.

Det øvre bildekket hang på skrå, med en stor og tung bil oppå.

Flere trailere med Teslaer stanset

Statens vegvesen hadde kontroll av tunge kjøretøy inn i landet torsdag ettermiddag, og stanset også to andre øst-europeiske biltfraktere lastet med nye Teslaer.

Begge fikk kjøreforbud på grunn av for dårlige dekk, og en av dem fikk gebyr for overlast.

Biltrailer med Teslaer fikk kjøreforbud

To bilfraktere med nye Teslaer fikk kjøreforbud på grunn av dårlige dekk og overlast. En tilsvarende trailer kolliderte senere på E6, mens en fjerde ikke ble kontrollert.

Foto: Statens Vegvesen

– Vi så fire slike bilfraktere med Teslaer som vi interesserte oss for, men fikk bare stanset to av dem, sier leder for utekontrollen i Statens vegvesen på Svinesund kontrollstasjon, Øyvind Grotterød.

En av de fire som fortsatte, havnet altså i en kollisjon rett nord for Moss. En tom bilfrakter kom i morges for å overta lasten og frakte de nye bilene videre.

I Tesla Motors i Norge svarer kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland at de er opptatt av sikkerhet.

– Tesla setter sikkerheten først, og vi forventer at våre leverandører gjør det samme. Vi vil følge opp denne saken med selskapet som er ansvarlige for lastebilene, skriver Roland i en melding til NRK.

Oppdrag dumpes i markedet

Roland opplyser videre at det normalt er en norsk leverandør som håndterer transporten av Teslaer.

– Generelt transporteres våre biler via Drammen havn. På grunn av kapasitetsutfordringer ved havnen har vi blitt nødt til å finne en midlertidig løsning hvor noen biler rutes via Sverige, sier han.

Ifølge Øyvind Grotterød i Statens vegvesen er det vanlig at transportoppdrag «dumpes» i markedet i Europa.

Even Sandvold Roland

Teslas kommunikasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland, sier de kommer til å følge opp saken med de dårlige trailerne som kom med nye Teslaer.

Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

– Det er gjerne et transportfirma som får oppdraget, som i neste omgang legger det ut på nettet, slik at de finner den som kan utføre oppdraget billigst mulig, sier Grotterød på generelt grunnlag.

Han kan ikke kommentere om dette er tilfellet når Tesla frakter sine biler til Norge.

Har ansvar

Lastebileierforbundet mener at Tesla har et ansvar for å sørge for at transporten av deres biler skjer på en ordentlig måte, og at krav til trafikksikkerhet og tryggheten til sjåførene ivaretas.

Trailer som fraktet Teslaer

Slik så traileren ut i fronten etter kollisjonen på E6. To andre lignende trailere med Teslaer ble stanset på Svinesund med dårlige dekk.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Som transportkjøper skal man sikre at underleverandører tar kvalitetsansvaret på alvor. En lovendring i fjor sier at nå kan også avsender og mottaker bli delaktig i skyldspørsmål ved uhell med transporter, sier administrerende direktør Geir A. Mo i Lastebileierforbundet.

Han peker på at et selskap som Tesla ikke kan inngå avtaler som fritar dem for ansvaret for transportene av biler.