Fra Vinmonopol til ølbryggeri

De gamle lokalene til Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad skal igjen fylles med alkohol. I slutten av november åpner nytt ølutsalg og mikrobryggeri.

Vinmonopolet i Gamlebyen Fredrikstad

Her i de gamle lokalene til Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad skal det åpne ølutsalg 27. november.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Gamlebyen i Fredrikstad vil om kort tid ha et eget brygget øl igjen etter at det på 1800-tallet ble brygget øl til soldatene i Gamlebyen. Interessen for øl har eksplodert de siste årene, og i slutten av november innvier Ølgaarden AS de gamle lokalene til Vinmonopolet.

– Planene er at vi skal starte en ølbutikk som har opp mot 350 forskjellige typer øl fra hele verden, sier Magnus Ruud.

I tillegg skal de ha en bryggeriavdeling hvor folk kan følge bryggeprosessen.

– Vi skal ha en bryggeriavdeling for hjemmebryggere hvor vi tilbyr alt av råvarer og utstyr som trengs for å lage sitt eget øl. I samme bygning vil vi også etablere et mikrobryggeri hvor vi på nyåret kan levere våre egne produkter sier, Ruud.

Skal brygge eget Gamlebyen-øl

Begge er utdannet innen kokkefaget, og de er godt fornøyde med lokalet hvor det igjen skal selges drikkevarer. Det er kort tid til åpning, men de er i rute.

– Vi åpner dørene fredag 27.november, så vi har under tre uker på å bli klare i lokalene og få fylt opp med varer, men det skal vi klare, sier Morten Krogh.

Ølgaarden AS

Morten Krogh (t.v) og Magnus Ruud står bak Ølgaarden AS.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Det vil ta noe lenger tid før de selv kan brygge Gamlebyens eget øl. Dermed har de litt tid til å tenke over hva ølet skal hete.

– Vi vil nok bruke tiden til å reflektere litt og forhøre oss om hva Fredrikstads befolkning ønsker, sier Krogh.