Hopp til innhold

Fra plankebyen til slagmarken

En døde i Syria, en har ikke gitt livstegn fra seg på over ett år, den tredje er dømt til fengsel i Norge. De tre får mest plass i boka som kommer torsdag om fremmedkrigerne fra Fredrikstad.

Erlend Ofte Arntsen

VG-journalist og nå forfatter, Erlend Ofte Arntsen, har skrevet bok om Fredrikstad-gutter som dro til Syria.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

I alt reiste elleve menn fra Fredrikstad til Syria, de fleste for å kjempe med IS. Nå havner historiene til noen av dem i en bok.

– Jeg har forsøkt å fortelle en historie fra vugge til grav, eller dom for enkelte av dem. Min historie starter med deres familier, hva de ble født inn i og ender på slagmarken i Syria, forteller Erlend Ofte Arntsen.

NRK møter forfatteren i Fredrikstad og drar sammen til Lislebyveien. Gata har blitt kalt «terrorgata», og har vært omtalt i store internasjonale aviser som New York Times. Boka «Fremmedkrigerne - Fra en norsk småby til Den islamske staten» handler om nettopp de som reiste fra den største byen i Østfold, og den drøyt fire kilometer lange Lislebyveien.

– Syv av totalt elleve personer som reiste fra Fredrikstad, har på ulike tidspunkt bodd i Lislebyveien. Noen av dem bodde også der da de reiste til Syria. Det jeg mener er viktigst med Lislebyveien er at den går gjennom de områdene av Fredrikstad som har høyeste innvandrertetthet og som har de største sosiale utfordringene. Det kan fortelle oss noe om at Syriafarer-fenomenet også er et utslag av hvor man er er plassert sosialt og økonomisk i samfunnet.

Fulgte rettssak

Erlend Ofte Arntsen jobber som journalist i VG og fulgte rettssaken mot en av dem som dro fra Fredrikstad til Syria, og tenkte at dette må det skrives bok om.

Erlend Ofte Arntsen

Arntsen har blitt godt kjent i Lislebyveien i Fredrikstad i arbeidet med boka.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Det ble viktig for meg å finne en form for avgrensning da jeg skulle skrive om temaet, for å komme dypt nok inn på enkelt menneskene. Å beskrive noen av dem som reiste til Syria på en så nær og tett måte at man som leser kunne forstå hvem de var.

Av de elleve som dro fra Fredrikstad til Syria er fire døde. En har ikke gitt livstegn fra seg på et og et halvt år. Seks personer har kommet tilbake til Norge, av dem er tre dømt til fengsel.

Fra samme vennegjeng

I boken har Arntsen gått grundig inn i historien til Sammiulla Khan, Abo Edelbijev og Torleif Angel Sanchez Hammer, alle født i 1991. De tre reiste til Syria henholdsvis i september 2013 og januar 2014.

– Alle var i samme miljø, i samme kameratgjeng.

Forfatteren blar i boken og viser frem bilder. Sanchez Hammer og Khan gikk på samme barne- og ungdomsskole. De gikk også på samme videregående skole.

Noe av utgangspunktet for boka er informasjon som ikke har vært offentlig kjent tidligere. Arntsen har plukket opp mye i rettssaker.

– Slik at det som kommer frem i boken er en rekke fellestrekk. Det er masse kommunikasjon mellom dem selv, som er privat, men som jeg har fått tilgang til gjennom straffesaker. Slik kan man se hvordan de snakker med hverandre og hvordan de ser på seg selv og verden rundt.

Hvorfor dro de?

Flesteparten av dem som dro var ute av skolesystemet og uten jobb. Målet med boka er å få svar på hvorfor de unge mennene fra Fredrikstad valgte å dra til Syria for å kjempe med IS.

– Det vil nok være opp til leseren å avgjøre selv om man får et sånt svar i boken jeg har skrevet. Jeg vil si at det er mye informasjon i deres bakgrunner og ikke minst i deres relasjon til hverandre som er med på forklare hvorfor de tok valgene sine. Det trenger ikke være så komplisert, det kan handle om at du har en kamerat som har dratt i forveien, og du ønsker å være der han er, framfor det du kanskje opplever som et meningsløst liv i Fredrikstad, sier Arntsen.

Sammiulla Khan sitter i dag fengslet i Norge, han har endret navn til Ishaq Ahmed. Abo Edelbijev er bekreftet død i Syria. Ingen har hørt livstegn fra Torleif Angel Sanchez Hammer på snart to år.