Fra Nederland til Rømskog

De første nederlenderne er på plass i Rømskog. Friluftsliv, naturopplevelse og en roligere hverdag var drømmen som fikk dem til å reise.

Familien Vijlbrief har flyttet til Rømskog

Familen Vijlbrief har flyttet til Rømskog og synes det er deilig med ren og klar luft og dype skoger.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Etter å ha blitt fascinert av Skandinavia etter utallige ferier valgte familien Vijlbrief å forlate hjemlandet for å starte et nytt liv i Rømskog.

– Luften er så ren og klar, smiler Manon Vijlbrief.

HØR REPORTASJEN: - Flyttet fra Nederland til Rømskog

Hun og resten av familien nyter godt av den rene luften, og nyter hvert eneste drag.

– Familien og vennene våre i Nederland var ikke akkurat overrasket da vi fortalte at vi hadde bestemt oss for å flytte til Norge. Vi har vært på ferie til Skandinavia mange ganger, og har forelsket oss i stedet, forteller Manon-

Begge to i full jobb

Familien Vijlbrief har flyttet til Rømskog

- Vi kan gjøre mange aktiviteter ute sammen med barna, uten å være redd for noe, sier de nederlandske foreldrene som føler seg godt mottatt i Rømskog.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Det nederlandske paret har ikke hatt noen problemer med å få seg jobb. Henk startet ny karriere som skogsarbeider, mens Manon fikk seg jobb som sykepleier på eldresenteret i kommunen.


– Kolleger er veldig imøtekommende, og jeg lærer meg raskt norsk fordi de eldre ikke kan særlig engelsk, forteller Manon.


– Jeg jobber mye alene, men ordforrådet mitt når det gjelder jakt og fiske er i alle fall bedre enn Manon, ler Henk spøkefullt.

Har tatt på nesten alle i Rømskog


Under massevaksinasjonen i forbindelse med svineinfluensaen kom Manons arbeidserfaring virkelig til nytte.


– Jeg fikk møtt mange på veldig krot tid, siden vi var to sykepleiere som vaksinerte rømslingene. Jeg har i alle fall tatt på nesten halvparten av innbyggerne på grunn av vaksinasjonen, ler hun.


De føler seg veldig godt tatt i mot av innbyggerne på det lille stedet, og følte økt livskvalitet fra første stund.


– Vi har mye bedre tid til hverandre, og på jobben er det mange gjøremål ,men vi føler ikke at det er like mye stress i jobbhverdagen slik vi opplevde det hjemme i Nederland, sier de begge.


Gode oppvekstsvilkår for barna

Familien Vijlbrief har flyttet til Rømskog

Barna Lars (2) og Sanne (3,5)stortrives i Norge. Å snakke to språk er ikke noe problem, mener Sanne som prater som en foss på begge språk.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Paret understreker at mye av grunnen til at de valgte å flytte til Rømskog er de gode oppvekstvilkårene for barna.


– Her er det mye plass, barna leker ute i nesten all salgs vær, og det er mye spennende for barn å finne på, sier Manon.


– Blir dere i Rømskog for alltid?

– Hvem vet? Vi ser omtrent ti år fram i tid, det er ikke lett å vite hva som skjer videre, men nå er det helt perfekt for vår familie, sier de to nederlandske foreldrene stolt til NRK.